İtalya'dan çok sert Türkiye açıklaması

Avrupa’nın önem verdiği değerlerin çok açık olduğunu belirten Gentiloni, "Biz, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve idam cezasının olmaması gibi konulara önem veriyoruz. Türkiye’nin büyük bir müttefik olması, bu kuralları ve değerleri terk etmemizi gerektirmez" diye konuştu.

İtalya'dan çok sert Türkiye açıklaması



"İDAM CEZASI GERİ GELİRSE MÜZAKERELER OTOMATİK OLARAK DURUR"

Gentiloni, halihazırda tartışılan idam cezasının geri getirilmesi halinde ise, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin otomatik olarak duracağını da ekleyerek, "AB, ölüm cezasını uygulayan bir ülkeyi üye olarak kabul edemez" dedi.

Vize serbestisi için belirlenen 72 şartın çok doğru ve çok açık olduğunu da söyleyen Gentiloni, ancak Türkiye’nin bugün bunların tamamını yerine getirmesinin çok zor göründüğünü öne sürerek, "Bu şartlar arasında, bu günlerde Türkiye’de insan hakları ihlallerinin temelini oluşturan terör yasasındaki değişiklik de var" diye konuştu.

"TÜRKİYE’Yİ OTORİTER REJİME İTMEK, DEVASA HASARA YOL AÇAR"

Paolo Gentiloni’nin ardından söz alan bazı muhalif parlamenterler, endişe verici gelişmeler nedeniyle Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, İtalya’nın daha sert tepki vermesini talep etti.

Senato Dış İşleri Komisyonu Başkanı Pier Ferdinando Casini ise, Türkiye’ye kapıların kapatılamayacağını ifade ederek, bugüne kadar bu ülkeye karşı tutumundan dolayı AB’yi eleştirdi.

Casini, Türkiye’nin sürüklendiği durumdan dolayı şimdi Avrupa’nın bir vicdan muhasebesi yapması gerektiğini dile getirerek, "İtalya’nın ve Avrupa’nın kapıları Türkiye’ye kapanmamalı. Bunun yerine diyalog kapılarını açık tutmalıyız, aksi halde ölümcül bir hata yaparız: Türkiye’yi otoriter bir rejime doğru itmek, devasa hasarlara yol açacaktır"diye konuştu.
<< Önceki Haber İtalya'dan çok sert Türkiye açıklaması Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER