İzinsiz ağaç kesimine avukatlardan suç duyurusu


Adana'nın Kışla Mahallesi Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru'ndaki ağaçların kesilmesi avukatları harekete geçirdi. Avukatlar Erbey Varmış ve Mert Evrenkaya, kimliği belirsiz kişiler tarafından kamuya ait alanda yaklaşık 50-60 ağacın kesilerek kamu alanına zarar verildiği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Herkesin kullanımına açık alanda yapılan ağaç kesiminin yasal dayanağı ve nedeni bilinmediği gibi ağaç kesiminin kimler tarafından yapıldığının da bulunamadığını belirten avukatlar, hukuksuzluğu engellemek için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.
Avukatlar Erbey Varmış ve Mert Evrenkaya, "Bu konuda öncelikle Büyükşehir Belediyesi'nin hukuka aykırı olduğunu düşündüğümüz bu uygulamadan derhal vazgeçmesini, ağaçların hızla yok edilmesi nedeniyle Adanalıları ve çevre örgütlerini ağaç katliamına dur demeye çağırıyoruz." dedi.

Avukatlar, savcılığa sunulan dilekçede şu görüşlere yer verdi: "İzin almadan ağaç kesimi 6831 sayılı yasanın 14. maddesi hükmüne göre, 'Yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları bozmak, yaralamak, tepelerini ve dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkarmak'; yasaktır. Aynı kanunun 91. Maddesi gereğince '14 üncü maddenin (A) ve (B) bentleri ile yasak edilen fiillerden dikiliden ağaç kesenler, kökünden sökenler veya hayatiyetini sona erdirecek şekilde boğanlar, ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır. Ancak suçun konusunun münhasıran yakacak nitelikte emval veren ağaç olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir. Suçun konusunun fidan olması halinde birinci fıkraya göre verilecek ceza bir kat artırılır. Fidan ekim sahasını bozan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Birinci fıkradaki ağaç kesme ve sökme fiillerinin işlenmesinde motorlu araç ve gereçler kullanılması halinde verilecek ceza bir kat artırılır. Ancak, fidanlar hakkında bu hüküm uygulanmaz' denilmiştir. Bu sebeple kışla Mahallesi, Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru içerisinde ve çevresinde yapılan hukuksuz ve herhangi bir idari karara dayanmayan ağaç kesme işlemi açıkça hukuka aykırı ve suçtur. Gereğinin yapılmasını saygılarımızla talep ederiz."
CİHAN
<< Önceki Haber İzinsiz ağaç kesimine avukatlardan suç duyurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER