Japonya Başbakanı Abe, Orta Asya turuna çıktı


Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Orta Asya ülkelerini ziyaret edecek. Abe'nin bugün başlayan Orta Asya temasları, 28 Ekim' kadar devem edecek. Abe hareketinden önce başkent Tokyo'daki Haneda Havaalanı'nda ziyareti ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bölge jeopolitik olarak çok önemli bir yer. Ben Orta Asya'daki her ülke ile ilişkilerimizi daha üst seviyelere çıkartmak istiyorum." dedi.

Başbakan Abe ve beraberindeki heyet, Orta Asya turuna Türkmenistan'dan başlayacak. Japonya Başbakanı'nın ziyareti, daha sonra sırasıyla Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan ile devam edecek. Abe'nin ilk Orta Asya ziyareti olması açısından ayrı bir öneme sahip. Ayrıca Abe, 2006 yılından sonra bölgeyi ziyaret eden Japon Başbakanı olacak.

Japon Başbakanı Abe'ye, Orta Asya turunda 50 civarında işadamı da eşlik ediyor. Japon Başbakanı'nın Orta Asya ziyaretindeki en önemli gündem maddesi ikili işbirliği konuları olacak. Bölge ülke liderleri ile görüşecek olan Abe, Japon işadamlarının bölgede yatırım yapmaları için zemin yoklayacak.

JAPONYA'NIN ORTA ASYA STRATEJİSİ

Asya'nın güçlü ülkelerinden Japonya, Orta Asya'nın enerji kaynakları bakımından zengin ülkeleri ile yakın işbirliği kurmak için büyük çaba içerisinde. Bölgede Rusya ve Çin ile rekabet etmek için yarışan Japon hükümeti, bölge ülkeleri ile sağlam ekonomik işbirliği kurmak için yola koyuldu. Başbakan Abe, bu ziyaretini Ağustos ayında yapmak istiyordu. Ancak, ülkedeki yoğun programı dolayısıyla ziyaret Ekim ayına ertelendi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un son Japonya ziyaretinde ağırlıklı olarak enerji sektörüne yönelik 10 milyar dolarlık anlaşma paketi imzalanmıştı. Sözkonusu anlaşmalar kapsamında Türkmenistan'ın doğalgaz, petrol ve kimya sanayisine yönelik ihracat olanaklı üretim tesisleri inşa edilecek.

Japonya, bölgenin bir diğer enerji devi Kazakistan ile de petrol ve doğalgaz sektöründe önemli çalışmalarda bulunuyor. 2014 yılı itibariyle Kazakistan ve Japonya, petrolden yeşil enerjiye kadar işbirliğinin güçlendirilmesi için 70 civarında ortak şirket kuruldu.

Japon hükümeti, bölgenin diğer ülkelerinde de yatırım projeleri arttırmak istiyor. Bu nedenle, Başbakan Abe Orta Asya turuna 50 civarında işadamı ile çıktı. CİHAN
<< Önceki Haber Japonya Başbakanı Abe, Orta Asya turuna çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER