"Katar'da kabineye Suriye revizyonu" iddiası


Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani'nin, Rusya gezisinden sonra aralarında dışişlerinin de bulunduğu 11 bakanı değiştirerek kabinede büyük bir revizyona gitmesi, Suriye politikasındaki değişikliğin sinyali olduğu iddia edildi.

Katar Emiri El-Sani, Rusya dönüşü 11 bakanın yerini değiştirerek kabinede ciddi revizyona gitmesi, uluslarası basınının dikkatini çekmişti. Bazı bakanlıkları birleştiren Katar Emiri'nin yeni atadığı 7 bakanla yola devam edeceği açıklanmıştı. Arap basınının birçoğu ülkede, bütçenin kesintiye gitmesi ve dünyada düşen petrol fiyatlarından dolayı bu revizyona gidildiğini aktarmıştı. Emir'in, uygulamaya koyacağı yeni iktisat programına daha aktif kişilerle devam edeceği haberleri ön plana çıkmıştı.

Katar Emirliği'ne yakın bir kaynak ise kabinedeki revizyonun asıl nedenini, Doha'nın, Suriye politikasında değişikliğe gitmesi şeklinde iddia etti. Özellikle Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani'nin geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le başkent Moskova'daki görüşmesinden sonra hükümet üyelerini değiştirmesi dikkat çekmişti. Katar'ın, önceden karşı çıktığı Suriye'de, Devlet Başkanı Beşşar Esedli geçiş dönemine artık sıcak baktığı ileri sürüldü. Katar Emiri El-Sani'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la arayı iyi tutmaya çalıştığı; ancak Putin'in dediklerini uygulamaya koyduğu savunuldu. Suriye politikasında, Ankara yönetimiyle aynı çizgide olan eski Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye'nin görevinden alınarak yerine Emir ailesinden 35 yaşındaki ve Türkiye'ye mesafeli duran Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Al-Sani'nin getirilmesiyle Doha'nın, Ankara eksenli politikasından Moskova eksenine kaydığı ifade edildi. Ayrıca savunma bakanlığına getirilen eski Dışişleri Bakanı Atiyye'nin ise tenzili rütbe aldığı vurgulandı.

Öte yandan yeni kabinede kaldırılan Spor, Sosyal İşler, Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlıkları bazı bakanlıklara alt birim olarak eklendi. Ayrıca Hanan Muhammed El-Kevari ise Sağlık Bakanlığı görevine getirilmesiyle Katar tarihinde ilk kez bir kadına bakanlık görevi verilmiş oldu.

KATAR EMİRİ PUTİN-ERDOĞAN ARASINI DÜZELTMEK İÇİN ARACI OLDU

Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine geçen hafta Rusya'ya gitmişti. Katar'dan Arap alemine yayın yapan El-Beşayir gazetesi ise bu ziyaretle Emir El-Sani'nin 'uçak krizinden' dolayı araları bozulan Erdoğan ile Putin arasında arabulucu olduğunu iddia etti. Gazete, "Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani, boğazı cam kavanoza sıkışmış dostu Erdoğan'a yardımcı olmak için Putin'le konuşarak meseleyi çözmek istiyor" iddiasında bulunmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Katar'da kabineye Suriye revizyonu" iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER