Kazakistan'a yatırım yapan 3 Türk şirketine ödül


Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı, Kazakistan'a yatırım yapan aralarında 3 Türk şirketinin de bulunduğu yabancı şirketlere plaket verdi.

Kaznex Invest tarafından başkent Astana'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen törende Kazakistan'a yatırım yapan 10 şirkete plaket verildi. Törene katılan Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev, yabancı yatırımcılara işlerini kolaylaştırmak adına yeni yıldan sonra önemli projelerin hayata geçirileceği müjdesini verdi. Devletten alınan hizmetlerin bir çatı altında toplandığını ve yatırımcılara tek pencere adı altında hizmet verileceğini belirten İsekeşev, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in talimatı üzerine gelecek yıldan itibaren hükümetin bünyesinde kurulacak 'Danışma Konseyi'nin yabancı yatırımcılara hizmet vereceğini aktardı.

-215 MİLYAR YATIRIM GELDİ

Kazakistan'a doğrudan 2005-2015 yılları arasında 215 milyar dolar yatırımın geldiğini hatırlatan bakan, ülkede öncelikle yatırım standartlarını OECD seviyesine çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini ve gelecekte de OECD'ye üye olmak istediklerini kaydetti.

Törende ödül alan Coca Cola Kazakistan Genel Müdürü Ahmet Ertin, 1994 yılından beri Kazakistan'da yatırımlarının devam ettiğini söyledi. 10 ülkede yatırımlarının bulunduğunu hatırlatan Ertin, Kazakistan'a yaptıkları yatırımın 450 milyon doları geçtiğini ifade etti.

Ödüle layık görülen diğer bir Türk şirketi olan Abdi İbrahim Kazakistan Müdürü Tayfun Meriç, Kazakistan'da uluslararası standartlara uygun Almatı'da 12 bin metre kapalı alanda ilaç üretecek tesisi kurduklarını belirtti. Tayfun Meriç, HIV, tüberküloz, diyabet, antivirus ve kalp hastalıkları için ilaç üreteceklerini söyledi.

BTM Grup'a verilen ödülü Polipan Kz Ticari Müdürü Cemil Kadırov, aldı. Almatı bölgesinde ilk yatırımını 2007 yılında kurdukları fabrikada ısı yalıtım sistemleri ürettiklerini belirten Cemil Kadırov, yatırım tutarının 30 milyon doları bulduğunu ve 2013 yılında da su yalıtım malzemeleri fabrikasını kurduklarını kaydetti.

Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı'nın yabancı yatırımcılara sağladığı imkanların son yıllarda giderek daha arttığını vurgulayan Kazak-Türk İşadamları Derneği(KATİAD) Genel Sekreteri Ahmet Alyaz, eğitim başta olmak üzere, ilaç, inşaat ve hizmet sektöründe Türk şirketlerin son yıllarda büyük atılımlar yaptığını belirtti.
Kazakistan'da binden fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor. İki ülke arasında 2015 yılı aralık ayı verilerine göre ticaret hacmi 4 milyar dolar gerçekleşti. Bunun 3 milyar doları Kazakistan'ın ve 1 milyar doları ise Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerden oluşuyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Kazakistan'a yatırım yapan 3 Türk şirketine ödül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER