KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Erdoğan, gelinen süreçten memnun


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs müzakerelerinde gelinen süreçten memnun olduğunu söyledi. Akıncı, Erdoğan ile garantileri konuşmadıklarını belirterek, kendisine sadece müzakerelerle ilgili bilgi verdiğini ve bu sürecin Türkiye ile istişare halinde yürütüldüğünü kaydetti.

Mustafa Akıncı, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" isimli basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelerek Kıbrıs konusunda gelinen süreci anlattı. Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile garantileri konuşmadıklarını, Erdoğan'a sadece müzakerelerle ilgili bilgi verdiğini söyledi. Bu sürecin Türkiye ile istişare içerisinde yürütüldüğünü dile getiren Akıncı, garantiler konusunun Türkiye ile Yunanistan'ın kendi iç konuları olduğunu ancak Erdoğan'ın süreçten memnun olduğunu kaydetti.

Erdoğan ile Rum lider Nikos Anastasiadis'in görüşmesiyle ilgili bir talep olmadığını bildiğini, ancak kendisinin Yunanistan Cumhurbaşkanı ile görüşmesi durumunda Rum liderin de Erdoğan ile görüşmesine itirazı olmayacağını ifade eden Akıncı, ayrıca çapraz ziyaretlerin de yeniden başlamasını uygun gördüğünü belirtti.

Akıncı, masada Kıbrıs Türk halkının seçtiği lider olduğunu belirterek, "Ben ne Türkiye'yi ne de Yunanistan'ı küçük görürüm, masada Türkiye'nin desteği anlamında başka müdahalesini görmedim, olursa paylaşırım. Kararı verecek olan halktır, başkası değildir." dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkede yaşayan yabancıların da mülkiyetle ilgili endişe duyduğu ve KKTC tapusunun hâlâ geçerli olup olmadığını merak ettiğinin belirtilmesi üzerine, tedirginliğe gerek olmadığını vurguladı.

"İNSANLAR EVLERİNDE OTURMAYA DEVAM EDECEK ANCAK..."

KKTC'de insanların 'koçan sahibi' olduğunu ve evlerinde oturduğunu, oturmaya da devam edeceğini belirten Akıncı, ancak Türkiye'nin (Rum) mal sahiplerine tazminatlar ödediğini, davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındığını, bunun üzerine KKTC'de mal tazmin komisyonunun kurulduğunu anlatarak, bireylerin mülkiyet hakkı olduğunu ancak mülkiyette hem eski mal sahibinin hem de 41 yıldır kullananın hakkı olduğunu kaydetti. Mal tazmin komisyonunun kabul edildiğini ve tazminat hakkının olduğunu belirten Akıncı, kriterlere göre bağımsız bir komisyona bu konunun aktarılacağını ifade etti.

Akıncı, bu kriterlerin henüz tamamlanmadığını, gereksiz yere telaşa gerek olmadığını, belirtti ve şeffaflığın süreceğini ifade etti.

"HER TÜRLÜ ÖNLEME RAĞMEN SIKINTI YAŞANABİLİR"

"Referanduma bile gidilmeyecek" sözleri duyduğunu ancak bunun tamamen yanlış olduğunu, ilk önce bunu kendisinin kabul etmediğini ifade eden Akıncı, kimseyi mağdur etmeden bir anlaşmaya ulaşmanın önemli olduğunu dile getirdi. Mustafa Akıncı, çözüm sonrasında daha iyi günler getirmemesi durumunda bu anlaşmanın da geçerliliği ve yaşamasının sıkıntılı olacağını kaydetti.

Akıncı, her türlü önleme rağmen bazı sıkıntıların yaşanabileceğini ifade ederek, bu çözümün maliyetli olacağını herkesin bildiğini ve AB'den de bu konuda destek beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, yeraltı kaynakları ve sondajlar konusunda yeni gelişmeler yaşanmayacağına inandığını da ifade ederek, bu konuda yeni gelişmelerin masaya zarar vereceğini en iyi bilen kişilerden birinin de Anastasiasdis olacağını dile getirdi.

"ÇÖZÜM OLMADAN SPOR VE DİĞER AMBARGOLARIN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ"

Akıncı, bu anlaşmada iki kesimlilikten vazgeçemeyeceklerini ifade ederek, Avrupa Birliği (AB) normlarını istediklerini, ancak sürecin Birleşmiş Milletler (BM) süreci olduğunu anlattı. Çözüm olmadan ülkedeki spor ve diğer ambargoların önüne geçemeyeceklerini gördüklerini ifade eden Akıncı, bunun "acı ve gerçek" olduğunu ifade ederek, bu yüzden çözümün özellikle gençler için önemli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basın mensuplarının sorularını cevaplarken, "spor komitesinin" kurulabileceğini, ancak Kıbrıs Rum Federasyonu (KOP) sürecinde de bir yavaşlama yaşandığını ifade etti. Akıncı, geçiş dönemleri için formüller üretilebileceğini ifade ederek, spor meselesinin kapsamlı çözümle birlikte halledilebileceği inancını dile getirdi.

Akıncı, ayrıca çarpıtma haberlerle ile ilgili iki tarafın sözcülerinin birlikte aynı yönde açıklama yapması konusunda çalıştıklarını, böylece bunların önüne geçilebileceğini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Erdoğan, gelinen süreçten... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER