Kordon kanı hangi hastalıklarda kullanılır?


Yaşam Bankası Ürün Müdürü Yeşim Metin, kordon kanı hakkında bilgi verdi. Göbek kordonu içinde kalan kana 'kordon kanı' denildiğini ve içinde kan üretimi sağlayan kök hücrelerin olduğundan oldukça önemli olduğunu kaydeden Metin, "Kök hücrelerin sahip olduğu en önemli özellik uygun koşullarda herhangi bir doku ya da organa dönüşebilme yetisidir." bilgisini verdi.

Bebeğin anne karnında göbek kordonu ile plasentaya bağlı yaşadığını dile getiren Yeşim Metin, "Plasenta, bebeğin besin ve oksijen alışverişini sağlayan oldukça önemli bir organdır ve doğumdan hemen sonra vücuttan atılır. Göbek kordonu içinde kalan kana 'kordon kanı' denilmektedir. Kordon kanının bu denli önemli olmasının sebebi ise bebeğin damarlarında dolaşan kandan farklı olması ve kan üretimini sağlayan kök hücreleri ihtiva etmesidir. Kök hücrelerin sahip olduğu en önemli özellik ise uygun koşullarda herhangi bir doku ya da organa dönüşebilme yetisidir. Kordon kanının alınması ve muhafaza edilmesindeki temel amaç; çocuklarda doğuştan gelen veya yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelebilecek ciddi hastalıkların tedavi edilmesini sağlamaktır." diye konuştu.

Yeşim Metin; kan kanseri hastalıkları, bağışıklık yetersizlikleri, kemik iliği kanserleri, kalıtsal kan hastalıkları, doğuştan gelen metabolik düzensizlikler, lenfomalar (lenf bezi kanseri), akut lenfoiblastik lösemi, akut miyeloid lösemi, akut farklılaşmamış lösemi, kronik miyelomonositik lösemi, multiple myeloma, solid tümörler, meme kanseri, beyin tümörleri, ewing sarkom, over kanseri, anemiler, aplastik anemi, fanconi anemisi, immün yetersizlikler, ağır kombine immün yetmezlik, kalıtsal trombosit fonksiyon bozukluğu, wiskott-aldrich sendromu (WAS), kalıtsal metabolik bozukluklar, hurler sendromu, nötropeniler, osteopetrosis gibi hastalıkların tedavisinde kordon kanının kullanılabildiğini belirtti.

Metin, "Şeker hastalığı (Tip 1 Diabet), kalp hastalıkları, serebral palsy, otizm, işitme kaybı, musküler distrofi, neurolojik bozukluklar (ALS, Parkinson), kemik/kıkırdak hastalıkları, organ yenileme, organ yapımı gibi hastalıkların tedavisi konusunda da çalışmalar devam ediyor. Kaynak: http://www.kordonkanibankasi.com/" ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Kordon kanı hangi hastalıklarda kullanılır? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER