Kozağaçlı: Soma önümüzdeki günlerde çok daha fazla işten çıkarmalara gebe


Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu madene komşu olan İmbat maden ocaklarında çalışan bazı madencilerin işten çıkarılmasını değerlendiren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ilçenin önümüzdeki günlerde çok daha fazla işten çıkarmalara gebe olduğunu söyledi.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde devam eden Soma davasında şehit madenci ailelerinin avukatlığını yapan Kozağaçlı, duruşma arasında gazetecilere yaptığı açıklamada bu davanın sadece gerçeğin ortaya çıkmasıyla değil, bütün havzadaki iş şartlarının düzelmesiyle ilgili mücadelenin bir parçası olduğunu ifade etti. İşçilerin iş güvenliğinin arttırıldığı, yaşam şartları ve asgari ücretin iyileştirildiği süreci işverenlerin işten çıkarmalarla karşıladığını ileri süren Kozağaçlı, "Bu havza, önümüzdeki günlerde çok fazla işten çıkarmaya gebe gibi duruyor. Örneğin dün ve bugün Soma'da, İmbat Madencilik'te toplu işten çıkarmaların başladığını öğrendik. Bugün öğleden sonra avukat arkadaşlarımız orada olacak, sendika ve işyeri temsilcileriyle görüşeceğiz ama kitlesel bir işten çıkarma görüntüsü var. Artarak da süreceği gözüküyor. Buna izin vermek mümkün değil. İşverenlere, iş koşullarını düzeltin dediğimizde buna işçi çıkararak karşı vermelerini kabul etmek mümkün değil. Daha fazla kâr, daha az iş güvenliğiyle sağlanmaz veya işçi çıkararak sağlanmaz. Bu madenleri sağlıklı bir şekilde çalıştırmaları gerekiyor. Toplu işten çıkarmaları da bu havza kabul etmeyecektir. Çok acılar çekti, dayanışarak bu sorunu çözecektir." dedi.

Kurumsal bir şirket iddiasında olan, güvenliğe çok önem verdiğini iddia eden bir şirketin Eynez maden ocağının yaprak yaprak döküldüğünü gördüklerini söyleyen ÇHD Başkanı Kozağaçlı, düzgün havalandırma ve acil eylem planlarının olmadığını, sadece olayın meydana gelişiyle değil, doğru dürüst kurtarma çalışması yapılmamış ve havalandırmanın yanlış tasarlanmış olması sebebiyle 301 insanın kaybedildiğini son periyotta anladıklarını söyledi. Selçuk Kozağaçlı, "Önümüzdeki günlerde keşif ve bilirkişi incelemesi de eklendiğinde, yavaş yavaş aslında davanın sonuna doğru yaklaşıyoruz diyebilirim. Biz en azından meseleyi, bu katliamın temel nedenlerini ve burada işverenin sorumlu olduğunu, şirketin ve mühendislerin sorumluluğunu tamamen kavramış durumdayız. Davaya başladığımız ana göre çok daha ileri durumdayız bu konuda." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Kozağaçlı: Soma önümüzdeki günlerde çok daha fazla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER