Sıcak havalarda “Yağmur” iyi gider!

Yaz aylarının gevşekliğine yayın dünyasının da ayak uydurduğu bilinen bir gerçektir. Yayınevlerinden çıkan kitap sayıları azalır, konular hafifler, dergiler incelir, gazeteler rutine bağlar…

Sıcak havalarda “Yağmur” iyi gider!

Okur-yazar el ele olmasa da aynı periyotta tatile giderler. Her şeye rağmen ‘sıcak havalarda da okunur’ diyenlerin sayısı azımsanacak gibi değildir. Yağmur Dergisi de okurlarını bu kategoride değerlendirdiği için Temmuz-Ağustos sayısını onları tatmin edecek bir içerikle hazırladı. 

Orda, bir cami var uzakta…

Derginin başyazısında bu sayı eski günlerden, bir cami cemaatinin samimiyetinden dem vuruluyor. Bugüne kadar ve bugünden sonraki ümitler bir zamanlar camilerde toplanan ve gelecek için dua dua yalvaran hasbî ruhların hatırasıyla tekrar tulû ediyor: "Eğer bir kısım esbâb-ı âdiyenin çok büyük neticeler doğuracağını bekliyorsak, bu da bizim acz ü fakrımız ve O'nun kudret ve gınâsındandır. O eski günlerde, camilerde bir araya gelen tertemiz gönüllere Cenâb-ı Hakk'ın hususî bir teveccühü olacağını hep bekledik, bekliyoruz ve bekleyeceğiz, o zamanki hülyalarımızla ve şimdiki muhakemelerimizle. Zaten Hakk'ın kapıkullarına da o kapıda her zaman imanla, ümitle beklemek düşer." Başyazının ardından ‘Kalbe Dokunan Şiirler’ geliyor. M. Said Türkoğlu'nun kaleminden çıkan şiir şerhlerinden biri olan yazının ardından Muhammet Erdevir, ‘Yolcu’ adlı masalsı ve hikmetli hikâyesi ile bu sayıya renk katıyor. ‘Fotoğraflar Hüzün’ yazısında Cihangir Asyalı fotoğraf âdetimize farklı bir zaviyeden bakmamızı sağlıyor.

Sezai Coşkun bu sayı için yakın zamanda okurla buluşan Halide Alptekin'in ‘Ağlama Tuna’ adlı romanını, Balkanlar'a yazılmış roman birikimi ile inceliyor. ‘Memleket Kokusu’, Osmanlı'nın sürgün hanedanından Mehmet Orhan Osmanoğlu'nun âhir ömründe İstanbul'a yaptığı acılı ziyareti anlatıyor. ‘Bir Çay Daha Lütfen’ adlı kitabıyla tanıdığımız Katherine Branning'le yapılmış bir röportaj da var bu sayıda. ‘Şehirler, Mekânlar ve Esmâü'l Hüsna’ adlı yazısıyla Tahir Taner, Bursevî hazretlerinin referansıyla şehirlere karşılık gelen esmânın peşine düşüyor. Ayrıca Nihat Dağlı'nın kısa denemelerinden oluşan ‘Kalbin Işıdığı Anlar'ın bu ay üçüncüsünü okuyacaksınız. Yağmur'un 67. sayısında Şemsettin Yapar, Hüdayi Can ve Ali Şanverdi'nin hikâyeleri de yer alıyor. Bu ayın şairleri ise Levent Turan, Hasan Çağlayan, Mehmet Aycı ve Bülent Gündoğan. 

Derginin sonundaki Eşik sayfalarını da unutmamak lazım. Hem yeni çıkan kitaplardan haberdar olmak, hem de geçen ay yapılan etkinlikleri görmek için bu sayfalara göz gezdirilebilirsiniz. 

<< Önceki Haber Sıcak havalarda “Yağmur” iyi gider! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER