Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri

Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Ongan, Kurban Bayramı'nda alınacak olan hayvanın sağlığından emin olunması gerektiğini vurguladı. Sağlıklı et pişirme yöntemleri hakkında bilgilendirmelerde de bulunan Ongan, bayram süresince özellikle kalp damar, diyabet (şeker) ve hipertansiyon hastalarının, beslenme düzenlerinde daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti.

Veteriner kontrolünden geçmiş hayvanların, uygun şartlar sağlanarak kesilmesinin sağlık için çok önemli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ongan, "Kurban etinin, kesildikten sonra en az 24 saat süreyle buzdolabında 4 derecede bekletilmesi, rigor mortis, yani ölüm katılığının geçmesi için gereklidir. Bu süre sonunda et yumuşar, daha kolay pişer, tüketilebilir ve sindirilebilir hale gelir." diye konuştu. Kırmızı etin, protein içeriği ve su faaliyeti en yüksek besinlerden biri olduğu, bu sebeple kolay bozulabildiği, yanlış hazırlama ve saklama işlemlerinin de besin zehirlenmelerine neden olabildiği uyarısında bulunan Ongan, "Etin, uygun büyüklükte parçalara ayrılarak yağlı kâğıda sarılması ve uzun süre sonra tüketilecekse eksi 18 derece sıcaklıkta saklanması gereklidir. Pişirme işlemi için küçük parçalar halinde doğranmış ve derin dondurulmuş etler çözdürülmeden, diğer etlerin buzdolabına indirilerek çözdürülmesi ve hemen pişirilmesi en sağlıklı yöntemdir. Çözdürme işlemi güneş altında, açıkhavada ve uzun sürede yapılmamalıdır." dedi. Çözünmüş etin tekrar dondurulmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ongan, doğrarken kullanılan bıçak ve doğrama tahtasının diğer besinlerin doğranmasında, soyulmasında, kesilmesinde ve hazırlanmasında kullanılmasının, sağlık açısından tehlikeli olduğu için önerilmediğini söyledi.

Türkiye'de uygulanan mangalda, yağda kızartma gibi et pişirme işlemlerinin, faydalı biyo bileşiklerin vücutta kullanılamaz hale gelmesine sebep olduğunu kaydeden Dilek Ongan, pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: "Direkt ateşe tutulan, ateşle kısa mesafede pişirilen, dış yüzeyi kararan, sertleşen ette, yüksek oranda vitamin ve mineral kaybı yaşanırken kanserojen bileşikler oluşur. Etin sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için ateşe 15 cm. uzaklıkta olan mangalda ızgara yapılması, fırında pişirme veya haşlama yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir. Kurban Bayramı süresince kırmızı et tüketiminin artması doymuş yağ alımını arttıracağından, etleri pişirirken ekstra yağ eklememek en sağlıklı seçenek olacaktır."

Kurban Bayramı süresince yoğun olarak kırmızı et yenmesinin C vitamini, kalsiyumdan ve posadan fakir bir beslenmeye yol açtığını da vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ongan, "Kurban etinin bulunduğu dengeli bir menü için yanında salata ve ayran ya da yoğurt tüketilmesi, ekmek ve tahıl grubu besinlerden tam tahıllı olanların tercih edilmesi önemlidir. Menüye nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagillerin eklenmesi, posa alımına katkı yapacaktır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Kurban Bayramı'nda beslenme önerileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER