Maksim Gorki'nin 'Benim Üniversitelerim' eseri raflarda


Rus edebiyatının usta kalemlerinden Maksim Gorki'nin Çocukluğum ve Ekmeğimi Kazanırken adlı yapıtlarının ardından Benim Üniversitelerim de yeniden basılarak raflardaki yerini aldı. Yazarın, 1913-23 yılları arasında yayımlanan ve Rus dilinde yazılmış en güzel otobiyografilerden biri olarak kabul edilen üçlemesi tamamlanmış oldu.

Gorki'nin Benim Üniversitelerim isimli kitabı, Türkiye İş Bankası Yayınları Modern Klasikler Dizisi'nden basıldı. Gorki'nin Rus tarihinin 19. yüzyıl sonundan 20. yüzyıl başlarına uzanan çok önemli bir dönemine ışık tutan üçlemesi, kendini ve içinde yaşadığı dünyayı anlama ve anlamlandırma çabasının hikâyesidir. Gorki'nin üniversiteleri ona kendi hayatlarının acımasız gerçekliğini öğreten gerçek insanlardır. Toplum dışına itilmiş yersiz yurtsuz aylaklar ve serseriler, açlığı zulmü ve baskıyı, devlet ve kiliseyle ilişkileri sorgulayan devrimciler, kürek mahkûmları gibi çalışan, hayatlarını aklın rehberliğinde yaşamak isteyenlere düşman mujikler bu dönemde yazarın sosyal çevresindeki insanlardır.

Çocukluğundan itibaren yazgısı olan sefil ve hoyrat gerçekliği daha güzel, daha insani bir hayata dönüştürme çabasındaki Gorki, Rus toplumunun devrim öncesindeki umutlarının cisimleşmiş halidir.
CİHAN
<< Önceki Haber Maksim Gorki'nin 'Benim Üniversitelerim' eseri raflarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER