Meclis'te 'Kürdistan' tartışması


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 11. birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın yönetti. HDP Grubu'nun Meclis Başkanlığına verdiği "AKP Hükûmetinin politikalarıyla birlikte çeşitli valilikler tarafından hukuka aykırı bir biçimde ilan edilen sokağa çıkma yasakları boyunca yapılan operasyonlarda öldürülen sivillerin araştırılması" önergesi görüşüldü.

Öneri üzerine konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Doğu bölgesi için 'Kürdistan' ifadesini kullanması tartışmaları da beraberinde getirdi. "Bu anlatacaklarım Suriye'den değil, Filistin'den değil, sizin iktidar olduğunuz ülkenin sınırları içerisinde uygulanan bu politikalardır." diyen Başaran, "Biz bıkmadan usanmadan bunları anlatmaya devam edeceğiz. Biliyorum ki sizler bunlara kulaklarınızı tıkamaya devam edeceksiniz ancak şu anda son birkaç aydır Kürdistan'da 18 yerde il ve ilçeler olmak üzere toplam 149 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve bu sokağa çıkma yasaklarında AKP'nin bu savaş politikaları neticesinde 77 insan, 77 sivil yurttaş yaşamını kaybetmiştir. Bizler Cizre'deyken ben bizzat orada siviller olduğunu söylediğim zaman Sayın Başbakan sivil olmadığını söylemişti. Bu sivil değildi, evet, sizin gözünüzde bu sivil değildi ya da kendi çocuğunu, on yaşındaki Cemile'yi buzlukta saklamak zorunda kalan. Cemile sivil değildi değil mi? Ya da kendi ellerimizle hastaneye yetiştirmeye çalıştığımız bu çocuk, sizin gözünüzde sivil değil teröristti. Tüm bunların bire bir şahidi olarak sekiz gün Cizre'de, altı gün Silvan'da, bizzat, bu antidemokratik uygulamalara maruz kaldım. Bizler, sokağa çıkma yasaklarının olduğu yerlerde, bire bir AKP'nin talimatıyla çalışan valiler ve kaymakamların eliyle halka yapılan katliamın bire bir şahidi olduk. Çocuklar, keskin nişancılar tarafından katledildi." diye konuştu.

Başaran'ın konuşması sırasında AK Parti sıralarından sürekli laf atmalar devam etti. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, "Arkadaşlar, hatibi dinleyelim, sonra cevap vermek isteyen verebilir." uyarısında bulundu. 'Kürdistan' ifadesi sebebiyle de uyarıda bulunan Aydın, "67'nci maddeye göre ülkenin belli bir bölgesini farklı bir nitelendirme yapmak suretiyle bir kısmı yaralayacak sözler de kullanmamanızı özellikle istirham ederim." dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Sizin grup toplantınızda Başbakan olarak Tayyip Erdoğan'ın kullanmış olduğu coğrafi, siyasi, tarihî bir coğrafya." karşılığını verdi. HDP'nin Meclis Araştırma Önergesi reddedildi. CİHAN
<< Önceki Haber Meclis'te 'Kürdistan' tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER