Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası yayımladığı PPK özetlerinde Eylül'de taze meyve-sebze kaynaklı işlenmemiş yıllık gıda enflasyonunun yükseleceğini açıkladı.

Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu özetlerini yayımladı.

Merkez Bankası, özetlerde Eylül'de taze meyve-sebze kaynaklı işlenmemiş yıllık gıda enflasyonunun yükseleceğini açıkladı.

TCMB’nin tutanaklarında öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

- Mevsimsellikten arındırılmış göstergeler enflasyonun ana eğiliminin yavaşlamakla birlikte yüksek seyrini sürdürdüğüne işaret etti.

- Eylül ayına ilişkin öncü göstergeler, taze meyve ve sebze fiyatları kaynaklı olarak işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunun yükselebileceğine işaret etmekte.

- Enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiği, ancak döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği değerlendirildi.

- Ağustos ayına ilişkin öncü göstergeler üretimde ılımlı bir artışa işaret etmekte.

- Mevcut göstergeler önümüzdeki dönemde yurt içi talebin ilk yarıya kıyasla daha ılımlı seyredebileceğine işaret etmekte.

- Talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyeceği değerlendirilmekte.

- Öncü göstergeler döviz kurundan yurt içi fiyatlara geçiş etkisinin enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiğine işaret etmekte.

- Kurul, son dönemde enflasyon beklentilerinde gözlenen artışı da dikkate alarak genel fiyatlama davranışlarının yakından izlenmesi gerektiğini ifade etti.

- Her ne kadar yılın son çeyreğinde işlenmemiş gıda fiyatlarının bir miktar düzeltme yapması beklense de, fiyatların Eylül ayı itibarıyla izlediği seyir yılsonu gıda enflasyon tahminine dair yukarı yönlü risk oluşturmakta.

- Kurul, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar verdi.

- Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacak.

<< Önceki Haber Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER