Mikoriza mantarı şeker pancarında verimi yüzde 10 artırıyor

Mikoriza mantarı şeker pancarında verimi yüzde 10 artırıyor

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaatin Özdemir, mikoriza mantarının şeker pancarında verimliliği artırdığını belirterek, yapılan deneme ekimleri sonrası verimde yüzde 10 artış sağladığını söyledi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Fakıbeyli köyünde yapılan şeker pancarı hasat alanında incelemede bulundu. Mikoriza mantarının doğada tabii bir şekilde bulunan faydalı toprak mikroorganizmaları olduğunu, bitki köklerine yapışıp kendi kök uzantılarını oluşturarak, bitki ile birlikte yaşayan kök sisteminin gerçek ve daha fazla kök salmasını sağladığını anlatan Özdemir, bitki besin elementlerinin ve suyun bitki tarafından daha iyi alınabilmesini sağladığını ifade etti. Özdemir, deneme ekimlerinde tarlanın iki kısma ayrıldığını belirterek, şunları kaydetti: "Yapılan ekimde bir kısma normal tohum ve normal gübre miktarıyla diğer kısma ise mikoriza mantarı ile kaplanmış tohumla normalin yarısı kadar gübre kullanılarak ekim yapılmıştır. Bitki gelişim sürecinde yapılan gözlemlerde mikorizalı sıralardaki şeker pancarının daha iyi gelişim gösterdiği ve daha az sulama isteği olduğu gözlemlenmiştir. Üretim sezonu sonunda hasatta mikoriza mantarı ile aşılanan şeker pancarında dekara yüzde 10 verim artışı sağlanmıştır. Ayrıca Sorgun Şeker Fabrikası'nda yapılan şeker analizinde mikorizalı şeker pancardaki şeker oranında ise yüzde 1'lik artış sağladığı görülmüştür. Buda şeker pancarının alım fiyatının artmasını sağlamaktadır ve çiftçimiz daha fazla gelir elde etmektedir."

Mikoriza ile daha az gübre kullanıldığını ve gübreden tasarruf edildiğini vurgulayan Özdemir, şu bilgileri verdi: "Dekara yüzde 10'luk verim artışı ve şeker oranındaki artış dikkate alındığında çiftçinin 1 dekarda 150 TL civarında daha fazla kazanç elde ettiği görülmektedir. Şeker pancarı ilimizde hububattan sonra en çok ekilen ürün olması, sulamanın ve kimyevi gübre kullanımının en çok yapıldığı üründür. Bu nedenle küresel ısınma ve iklim değişikliklerin gündemde olduğu bu dönemde daha az gübre ve su kullanımının sağlanması hem ülke ekonomimiz açısından hem de çevresel olarak ülkemiz ve dünyamız açısından büyük önem taşımaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber Mikoriza mantarı şeker pancarında verimi yüzde 10 artırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER