Muhalif Tacik liderin öldürülmesi davasında sanığa müebbet hapis


Fatih'te muhalif Tacik liderin öldürülmesi olayına katıldığı gerekçesiyle yargılanan sanığa, müebbet hapis cezası verildi.

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Suleymon Qayumov, cezaevinden getirildi.

Mahkeme başkanı, sanığa tasarlayarak öldürme suçuna katılmaktan cezalandırılması istendiğini hatırlatarak son savunmasını sordu. Sanık Qayumov, "Allah şahit böyle bir şey yapmadım. Aynı gruptayız biz. Böyle bir şey yapmamı gerektiren bir şey yok." dedi.

Sanığın avukatı Fatih Murat Çiçekli, savcının mütalaada yargılamada tartışılan delillere dayanılmadan ceza istediğini savundu. Bu nedenle mütalaanın savcıya iade edilmesini, eğer savcı kabul etmezse Başsavcının duruşmaya davet edilerek ondan mütalaa istenmesini talep etti.

Duruşma savcısı Ümit Özkan, delillere göre vicdani kanaatini belirttiğini söyledi ve talebin reddedilmesini istedi. Mahkemede, talebi reddetti.

Avukat Çiçekli, müvekkilinin cinayeti işlemediğini ileri sürdü. Ceza verilecekse de olaya katkısına göre suçun icrasını kolaylaştırdığından yardım eden sıfatıyla cezalandırılmasını talep etti.

Sanık Suleymon Qayumov, son sözünde ise bir şey demeyeceğini kaydetti.

Kararını açıklayan mahkeme, tasarlayarak öldürme suçuna katılmaktan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. İyi hal indirimi yapan mahkeme sanığı müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanık örgüt üyeliği suçlamasından ise beraat verildi.

OLAY

5 Mart 2015'te Fatih'te öldürülen Umarali Kuvatov'un Tacikistan'da muhalif parti lideri olduğu ve hayati tehlike gerekçesiyle 2012 yılında Türkiye'ye yerleştiği belirtildi. Bir arkadaşı aracılığıyla sanık Sulaymon Qayumov ile tanıştığı, sanığın babasının mevlidi bahanesiyle evine yemeğe davet ettiği kaydedildi. Maktulün davete eşi ve korumasıyla gittiği, sanığın yemeğe kişinin şuurunu kaybetmesine neden olan ilaç kattığı ifade edildi. Bu nedenle davetlilerin zehirlendikleri düşüncesiyle evden çıktıkları, hastaneye gitmek için taksi bekledikleri sırada Umarali'nin açık kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından silahla vurularak öldürüldüğü kaydedildi.

Olayı planlayarak gerçekleştirdikleri ifade edilen Tacikistan uyruklu 4 kişinin yurt dışına kaçtığı belirtildi. Bu kişilerin dosyası ayrılırken sanığın bu kişilerle birlikte hareket ettiği kaydedildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Muhalif Tacik liderin öldürülmesi davasında sanığa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER