Nevşehir Tarım, Gıda İl Müdürü Okan Yılmaz: Tarım desteklemeleri artırılmalı

Nevşehir Tarım, Gıda İl Müdürü Okan Yılmaz: Tarım desteklemeleri artırılmalı

Nevşehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, tarıma verilen desteklemelerin daha da artırılması gerektiğini söyledi. Tarım alanlarının konut veya fabrika alanlarına çevrildiğini kaydeden Yılmaz, bunun planlı bir biçimde yapılmaması halinde gıda bulma sorunu yaşanabileceğini kaydetti.

Dünya Gıda Günü dolayısıyla Nevşehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konferans salonunda toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Nevşehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, gıdanın öneminin yeterince anlaşılamadığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, teknik ve finansal destekler ile kırsal alanda yaşayan ve üretime katıda bulunan çiftçilere yardımcı olduğunu anlatan Yılmaz, bu çerçevede 2014 yılında Nevşehir'de 55 milyon 611 bin 922 TL destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğal kaynakların sayısının azalmakta olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bu kesin bir bilgidir. Tarım arazilerimiz her yıl eriyor. Yerleşim yerlerine açılıyor. Fabrikalar için kullanılıyor. Erozyona maruz kalıyor. Bu sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada böyle. En gelişmiş ülkelerde de tarım arazilerinde azalma var. Ama onlarda az bizde çok. Ve bir daha gelmemecesine gidiyor. En büyük sıkıntımız bu. Kırsalda yaşamın ne kadar zor olduğunu, özelikle biz Nevşehir'de biliyoruz. Kırsalda şehir hayatının altındaki standartlarda yaşam standardı olduğu için vatandaşlarımız gerçekten zor şartlarda yaşıyorlar. Ve dolayısıyla kırsaldan şehir hayatına büyük şehirden özelikle göç çok olmaktadır. Bu göçün önlenebilmesi için herhangi bir politika değil devletin politikası göçün daha da fazla olarak kırsaldaki nüfusun azaltılması yönünde politikalar uygulanmaktadır. Fakat bu hızlı erime tarımsal çalışmaların alt yapısında da verime sebep olmaktadır. Köylerde çobanlık yapacak insan bulamamaktayız. Tarlaları ekecek insan bulamamaktayız. İçlerimizde bu işleri yapan kardeşlerimiz de var. Bu geçişi dengeli bir süreçte sağlamak zorundayız. Çok hızlı olduğu zaman ekonomik kaynaklarımızın tamamen boş bırakabilmekteyiz." dedi.

Dünya Gıda Günü dolayısıyla düzenlenen programa Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Nevşehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüseyin Şener, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Aydın ile tarım müdürlüğü yetkilileri katıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Nevşehir Tarım, Gıda İl Müdürü Okan Yılmaz: Tarım... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER