Obama: Senato, Yüksek Mahkeme adayı oylamasını kabul etmeli


ABD Başkanı Barack Obama ABD Yüksek Mahkemesi üyelerinden Antonin Scalia'nın ölümünün ardından yeni yargıç adayını belirleme çalışmaları sürüyor. Obama, kendisine muhalif olan Cumhuriyetçi senatörlerin, yargıtay üyeliğine aday gösterilecek kişi için yapılacak oylamayı reddetme gibi bir anayasal zeminlerinin olmadığını söyledi. Senato'nun ABD Anayasası'na uyarak, aday oylamasını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) liderleri ile ABD'nin California eyaletinde bir araya gelen Obama, basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Obama, Cumhuriyetçilerin, 'yeni seçilecek başkan, yargıcı seçsin' eleştirilerine "Bugünden 20 Ocak 2017'ye kadar olan görevimi yerine getirmek istiyorum" cevabını verdi.

ABD'de politika ve seçim kampanyalarının gündemini değiştiren Yargıç Scalia'nın ölümünün duyulmasından kısa süre sonra başlayan yeni yargıç ataması tartışması devam ediyor. Yeni yargıcı seçmenin kendisi için bir hak olduğunu savunan Obama, "Ben çıkarları anlıyorum. Cumhuriyetçi senatörlerin şüphesiz baskı altında olduklarını anlıyorum. Mahkeme şu anda birçok davada bölündü ve bunlar karara bağlanacak. Cumhuriyetçi senatörler birçok farklı çıkar grubu ve seçim bölgelerinden baskı altında olacak." diye konuştu.

Adayın belirlenmesinden sonra takip edilecek prosedür konusunda Senato'yu eleştiren Obama, "Buradaki problemin parçası Senato'nun adayları nasıl beklettiğine alışmış olmamızdır. Bu tartışma, Senato'da genellikle gördüklerimizin bir uzantısıdır. Bu da sadece yargı adayı ile ilgili değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Kimi aday göstereceği ile ilgili net konuşmayan Obama, göreve gelecek yargıcın diğer üyelerinin kalitesinden farksız olmayacağını belirtti. ABD Başkanı "o koltuğa oturacak tartışmasız aday göstereceğim" diye konuştu.

Cumhuriyetçi Partililer, seçim dönemine girildiği gerekçesi ile Başkan Obama'nın Yüksek Mahkeme'ye üye atamasını doğru bulmuyor. Demokratlar ise Obama'nın ülkenin en önemli kurumuna atama yapması gerektiğini savunuyor.

Obama'nın Yüksek Mahkeme için aday göstereceği kişinin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'dan geçmesi gerekiyor. CİHAN
<< Önceki Haber Obama: Senato, Yüksek Mahkeme adayı oylamasını kabul etmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER