Hindistan’daki Türk Festivali onbinleri coşturdu

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen geleneksel Türk Festivalini bu yıl da 50 binden fazla kişi ziyaret etti.

Hindistan’daki Türk Festivali onbinleri coşturdu

Başkent Delhi'nin en popüler alışveriş merkezlerinden birinde düzenlenen festival üç gün sürdü. Ziyaretçiler üç gün boyunca Türk kültürüne doyarken, sahneye çıkan mehter, semazen, folklor gösterileri ve Türk Halk Müziği ile coştu.

Hindistan Diyalog Vakfı INDIALOGUE'un organize ettiği festivalde bu sene Sultanahmet Camii, Galata Kulesi, Truva Atı, Topkapı Sarayı giriş kapısı gibi minyatürlerler de sergilendi. Hat sanatçılarının çalışmalarına Hintliler büyük ilgi gösterirken, nazar boncuğundan, Malatya kayısısına kadar Türkiye’ yi temsil eden birçok zenginlik festivalde sevenleri ile buluştu.

Festivalin açılışını Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar, Hindu kanaat önderi Swami Nikhilenanda Saraswati, Türkmen ve Azeri büyükelçilerle birlikte yaptı. 3 gün süren festivale halk akın ederken 50 binden fazla ziyaretçinin 3 gün boyunca festivali gezdiği tahmin ediliyor.

DALAY LAMA SEMAZENE HAYRAN KALDI

Festival kapsamında Yeni Delhi'ye gelen semazen ekibi program kapsamında Budist lider Dalay Lama ile buluşma imkanı da buldu. Başkent Yeni Delhi’nin seçkin insanlarının katıldığı bir programda sahne alan semazenleri Budist Lider Dalay Lama da izledi. Sema gösterisi izleyen Dalay Lama gösteriden çok etkilendiğini söyledi. Dalay Lama uzun süre semazenlerle konuşup sema ayini hakkında bilgi aldı.

DÖNER KEBAB TÜRK YEMEK KÜLTÜRÜNÜN EN BİLİNENİ

Yetmişten fazla Türk yemeğinin sergilendiği Türk Festivalinde Türk yemeklerinden en büyük ilgiyi döner kebabı gördü. Kırk kiloluk döner satışa başlar başlamaz bir kaç saat içinde tükendi. Hindistan’a döneri ilk getiren Türk firması ve Türk festivalinin ana sponsorlarından olan Alaturka’nın döner ustası Abdullah Usta Cihan Haber Ajansı’na konuştu.

Diyarbakırlı Abdullah Usta ilk defa 2008 yılında Hindistan’da Türk dönerini Alaturka restoranları ile getirdiklerini söyledi. Daha sonra başkent Yeni Delhi’de 3 ayrı şube açtıklarını söyleyen usta, Türk dönerinin aslını bozmadan Hint baharatları ile renklendirerek Hint damak tadına uygun hale getirdiklerini dile getirdi.

Alaturka Restoranları sahibi Sercan Ünsal da Cihan’a yaptığı açıklamada Türk Festivalinde bulunmaktan duydukları gururu dile getirdi. Kermes olarak başlayan faaliyetlerin bugün her yıl büyüyen bir Festival haline geldiğini söyleyen Ünsal, festivalin organizesinde emeği geçen Türk okullarında çalışan öğretmenlerin eşlerine de özel teşekkür etti.

Türk yemeklerinin Hindistan’da büyük ilgi gördüğüne değinen Sercan Ünsal, döner restoranlarının sayısını kısa sürede üçe çıkardıklarını ve döner dışında Türk yemeklerini de misafirlerine sunduklarını sözlerine ekledi. Hintlilerin daha çok baharatlı yemekleri sevdiklerini belirten Ünsal, Türk yemeklerinden baharatlı olanların çok rağbet gördüğünü belirtti.

HİNTLİ TURİSTLER PARA HARCAMAYI SEVİYOR

Festival kapsamı ve çeşitliliği ile Hindistan’da yapılan kültürel organizasyonların en büyüklerinden biri olarak kayıtlara girerken halkın yoğun ilgisi organizatörleri mutlu etti. Festivali organize eden Indialogue Vakfı Delhi organizatörü Yavuz Kotan bu yıl festivali biraz daha büyüterek orta ve üstü Hintli turist tabakasına Türkiye’yi tanıtmayı hedeflediklerini dile getirdi. Hindistan’dan her yıl 15 milyon Hintlinin turizm amaçlı ülke dışına çıktığını söyleyen Kotan, bu rakamın sadece 75 bininin Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirtti. Kapanış programında konuşan Kotan, amaçlarının hem Türkiye’yi burada Hindistan’a tanıtmak hem de Türkiye’yi ziyaret etmelerini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi. Bu şekilde hem iki ülke halkı daha çok diyaloğa geçerek birbirini tanıyacak ve iyi ilişkiler kuracaklarına inandıklarını belirten Kotan, bu tarz festivallerin hem sosyal, hem kültürel hem de ticari ilişkilerin artmasına vesile olacaktır dedi.

Hintli turistlerin dünyada en çok para harcayan turistlerin arasında olduğunu söyleyen Kotan, ayrıca katkılarından dolayı Eyüp Belediyesine, Kültür bakanlığına, Hindistan’daki Türkiye Büyükelçiliğine ve diğer sponsorlara teşekkür etti.

Festivalin kapanışında üç gün boyunca festivalde alışveriş yapanlar arasından Türkiye'de tatil yapacak şanslı kişilerin çekilişi yapıldı. Hintli Muhammed Aktar Ali ve Türkmen Gülalek Rustemova şanslı kişiler olarak Türkiye'ye gidiş geliş bileti ve Antalya'daki bir beş yıldızlı otelde beş gün konaklama ödülü kazandı.

Hindistan Diyalog Vakfı (Indialogue Foundation) tarafından her yıl başkent Yeni Delhi'de organize edilen Türk Festivalinin (Turkish Fest) gelecek yıl da organize edilmesi planlanıyor.
<< Önceki Haber Hindistan’daki Türk Festivali onbinleri coşturdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER