'Paket olumlu ama uygulamasını görmek istiyoruz'


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Turizm Acil Eylem Destek Paketi'ni değerlendirdi. İşler, "Bu paket genelde sektör açısından olumlu ama yeterli değil. Bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatın nasıl uygulanacağı önemli." dedi.

Geçen hafta yaptıkları açıklamalarda, turizm sektörünün 11 temel isteğini dile getirdiklerini hatırlatan İşler, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı paketin bu beklentilerin büyük bölümünü karşıladığını söyledi. Temel isteklerinden ikisinin zaten kabul olduğunu, acentelere 6 bin dolarlık uçak desteği sağlandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım bütçesinin arttırıldığını belirten İşler, "Hükümetin turizm acil eylem desteklerini bir paket halinde açıklaması, sektörümüzü memnun etti. Yine hükümetin turizmcilere yönelik ilgisini, turizmcilere yönelik bir çalışması olduğunu da görmüş olmak bizi memnun etti, moral verdi. Açıklananların çoğunu da olumlu buluyoruz ancak başlıklar halinde sıralanan bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatla nasıl destekleneceği ve mevzuatın nasıl uygulanacağı çok önemli." diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerin ihracatçı sayılmasının önemli olduğunu ifade eden İşler, şöyle devam etti: "İhracatçı sayılmanın en önemli maddesi, KDV iadesidir. Döviz getirme şartının 1 milyon dolardan 750 bin dolara çekilmesi olumlu. Biz zaten Eximbank'tan kredi alabiliyorduk. KDV'nin turizm sektöründe nasıl iade edileceğine ilişkin mevzuat açıklandığında göreceğiz. Eğer bu konuda düzenleme yoksa o zaman bu madde, eksik ve işlevsellikten uzak kalır." diye konuştu.

'PAKETTE SGK, ÖTV VE VERGİLERLE İLGİLİ BİR ŞEY GÖRÜNMÜYOR'

Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisli tesislerin kira borçlarının, ecrimisil bedellerinin ertelenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, bunu sektöre cansuyu veren olumlu bir düzenleme olarak niteledi. İşler, "Ciro üzerinden alınan payların ödemesinin, takip eden üç yıla taksitlendirilmesi olumludur, destekliyoruz." ifadelerini kullandı. Paketi genellikle pozitif olarak bulduklarını ifade eden İşler, sektörün karşılanmayan beklentilerini ve paketteki eksiklikleri ise şöyle dile getirdi: "Bizim bir de SGK ile ilgili bir beklentimiz vardı, istihdama yönelik olarak. Bununla ilgili hiç açıklamanın olmaması bize biraz eksik geldi. Açılımların bu bacağı eksik kaldı. Bir de ÖTV'nin düşürülmesi gibi vergisel anlamda ıslah istemiştik. Zamanında ödenmeyen vergilerle ilgili ceza yaptırımlarının biraz yumuşatılmasını istemiştik. Bu konuda da bir şey görünmüyor. Paketin alt açılımlarını, mevzuat açılımlarını, sahaya nasıl yansıtılacağını görmemiz lazım. Antalya ve Muğla'ya hem tarifeli hem tarifesiz seferlere destek verilirken İzmir'de sadece tarifesiz seferlere destek verilmesi eksikliktir, bunun da bu arada düzeltilmesini talep ediyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Paket olumlu ama uygulamasını görmek istiyoruz' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER