Papa ve Patrik arasındaki tarihi görüşme bugün gerçekleşiyor


Katolik Hıristiyan dünyasının lideri Papa Francis ile Ortodoks Hıristiyanlarının Moskova Patriği Kirill arasındaki tarihi görüşme bugün gerçekleşiyor. Küba'nın başkenti Havana Uluslararası Havaalanı'nda gerçekleşecek görüşme için Papa'nın yerel saatle 14.00'te (TSİ 21:00) orada olması bekleniyor. Görüşme ise Papa geldikten sonraki 15 dakika içinde başlayacak.

Havana Jose Marti Uluslararası Havaalanı'nda tarihte ilk kez gerçekleşecek Papa-Patrik görüşmesinde Papa Francis ve Patrik Kirill'in ortak bir deklarasyon imzalaması bekleniyor. Dini liderler görüşmeye başlamadan önce de gazetecilere kısa birer açıklama yapacak. Basına kapalı gerçekleşecek görüşmenin ise 2 saat kadar sürmesi bekleniyor.

İKİ İSİM DE ANA DİLLERİNDE KONUŞACAK

Papa ve Patriğin görüşmelerinde ana dillerinde konuşmaları bekleniyor. Papa İspanyolca, Patrik ise Rusça konuşacak. Ve ikisinin de yanlarında birer tercüman bulunacak. Papa'nın yanındaki tercümanın Litvanyalı Papaz Visvaldas Kulbokas olacağı açıklandı. Vatikan'da görevli olan Visvaldas Kulbokas, Papa'nın 2015'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde de tercümanlık yapmıştı.

Ortak deklarasyonun da görüşmenin ardından TSİ 23.30'da imzalanması bekleniyor. İçeriği henüz gizli olan deklarasyon, dört dilde açıklanacak. Ancak ana konusunun, özellikle Ortadoğu'da olmak üzere dünyada baskı gören Hıristiyanlarla ilgili olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Görüşmenin ardından da Papa ve Patrik, birbirlerine hediyelerini sunacaklar. Görüşmenin son safhalarına Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun da katılması bekleniyor.

Görüşmenin yeri ise uzun süre konuşulmuş ve Patrik'in Papa ile "Hıristiyanlar arasındaki çatışmalar ve ayrılıklar Avrupa ile özdeşleştiği için" Avrupa'da görüşmek istemediği, bu yüzden de görüşmenin "tarafsız" bir bölgede gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Bunun için de yer olarak havaalanı seçilmişti. Rusya ve Vatikan, görüşme yeri için hiç konuşulmadı.

Papa ve Patrik arasındaki görüşmenin hazırlığının ise 20 yıldan beri yapıldığı belirtiliyor. 1996-1997 yıllarında Patrik Aleksey ile Papa John Paul arasında, Avusturya'da gerçekleşecek görüşmeler planlanmış; ancak görüşme hazırlıkları yaşanan farklılıklardan dolayı durdurulmuştu.
CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER