'Yarı başkanlık' çağrısı yaptı

Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, muhalefete seslenerek yarı başkanlık sisteminin 5-6 madde ile halledilebilir olduğunu söyledi

'Yarı başkanlık' çağrısı yaptı

  • Kuzu,  muhalefete 'yarı başkanlık' teklifinde bulundu.
  • 'Türkiye2014'te cumhurbaşkanıhalk seçeceği için fiili bir yarı başkanlık modeline gidiyor.'
  • 'Belki de yüzde 80 ile seçilecek bir cumhurbaşkanı olacak ve başbakandan 4 kat daha temsil gücü bulunacak.'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Mevcut Anayasa'da bir değişiklik olabilir mi, bence olmalı; çünkü 2014'te Cumhurbaşkanı'nı halk seçecek. Böyle olunca fiili bir yarı başkanlık modeline gidiyor Türkiye. Muhalefete buradan sesleniyorum. Gelin yarı başkanlık modelinin esasını oluşturan bir değişiklik yapalım, bu 5-6 maddeyle biter" dedi. 

Kuzu, yeni anayasa çalışmalarının ağır gittiğini, 2 yıldır ciddi anlamda hiçbir sonuç alınamadığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, üzerinde anlaşılan 60 meddenin TBMM'den geçirilmesini önerdiğini ancak muhalefetin buna sıcak bakmadığını hatırlatan Kuzu, "Böyle olunca yeni bir Anayasa yapma ümidi zayıfladı. Çıkmamış canda ümit vardır derler ama gene de çok fazla benim ümidim yok" değerlendirmesinde bulundu. 

FİİLİ YARI BAŞKANLIK MODELİ

Gelecek yıl iki seçim yapılacağını ve yeni anayasa çalışmalarının nedenle kesintiye uğrayabileceğini belirten Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak yeni bir değişiklik, mevcut Anayasa'da bir değişiklik olabilir mi? Bence olmalı. Çünkü 2014'te cumhurbaşkanını halk seçecek. Böyle olunca fiili bir yarı başkanlık modeline gidiyor Türkiye. Muhalefete buradan sizin aracılığınızla sesleniyorum. Gelin yarı başkanlık modelinin esasını oluşturan bir değişiklik yapalım, bu 5-6 maddeyle biter. Yanına da demokrasiyle alakalı birkaç şey konabilir, 10-15 maddelik bir mini paket yapılabilir."

"BAŞBAKANDAN 4 KAT DAHA TEMSİL GÜCÜ OLACAK"

Aksi halde bir kolisyon hükümeti döneminde cumhurbaşkanıyla başbakan arasında birtakım sıkıntılar yaşanabileceğine işaret eden Kuzu, "Yüzde 20 ile başbakan olan bir kişinin karşısında belki yüzde 80 ile halktan destek almış bir cumhurbaşkanı olacak, 4 kat daha temsil gücü bulunacak. İster istemez müdahale eder, o etmezse millet zorlar. O bakımdan sistemin adını koyalım minareyi düzeltelim" ifadesini kullandı. 

İdeallerinin ve tekliflerinin başkanlık modeli olduğunu ifade eden Kuzu, "Ama şu şartlarda pek gözükmüyor" dedi. 

AA
<< Önceki Haber 'Yarı başkanlık' çağrısı yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER