Portekiz Cumhurbaşkanı, seçimini merkez sağ koalisyondan yana kullandı


Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, hükümet kurma görevini seçimden galip olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti lideri Pedro Passos Coelho'ya verdiğini açıkladı. Böylelikle cumhurbaşkanı, merkez sol ve sağ koalisyonlar arasında seçimini merkez sağdan yana kullanmış oldu.

Silva, yaptığı konuşmada, "Kim seçimleri kazanırsa, o, Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmak üzere görevlendirilir." dedi ve 2009'da seçimleri kazanan eski Başbakan Jose Socrates'in durumunu örnek gösterdi. Şu an ev hapsinde bulunan eski Sosyalist Parti lideri ve Başbakan Socrates de seçimlerde galip olarak çıkmış, fakat gereken çoğunluğu sağlayamadığı halde Cumhurbaşkanı Silva tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

'SOL PARTİLERİN KOALİSYONU AÇIKÇA TUTARSIZ OLUR'

Sol görüşlü bir hükümetin tutarsız bir alternatif olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, "Demokrasinin 40. yılında Portekiz hükümetleri asla Avrupa Birliği karşıtı olan siyasi güçlerin desteğine dayanmamıştır ki bunlar Avrupai çözümler olan, ekonomik ve parasal birliğin dağılmasını, Portekiz'in euro bölgesinden çıkmasını savunmakta olan siyasi güçlerdir." şeklinde konuştu. Görevinin finansal kurumlara, yatırımcılara ve ticari pazarlara yanlış mesajlar verilmesini engelleyerek, Portekiz'in büyük çabalarla kazandığı güvenin ve ülke dışındaki kredibilitesinin korunmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Hükümet kurma görevinin, en çok oy alan parti liderine verilmesinin 'her zaman geçerli bir kural' olduğunu belirterek konuşmasını sonlandıran Silva, sol partilerden oluşacak bir koalisyonun, merkez sağ koalisyonuna göre 'tutarsız' olacağını tekrarladı.

Hükümet kurma görevini alan Pedro Passos Coelho'nun, hükümeti kurmak için 10 günü var. CİHAN
<< Önceki Haber Portekiz Cumhurbaşkanı, seçimini merkez sağ koalisyondan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER