Prof. Algül: Hz. Hüseyin için hüzünlenen kalpte muhabbet olur

Prof. Algül: Hz. Hüseyin için hüzünlenen kalpte muhabbet olur

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlâhiyat Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Hüseyin Algül, "Hüseyin için hüzün duyan gönülden kötülük gelmez. Hz. Hüseyin için hüzünlenen kalpte muhabbet olur, kardeşlik olur, dayanışma olur. Yani Muharrem ve kardeşlik derken Hüseyni hüznü de lütfen buraya ekleyelim, biraz üzülelim. Tenhada ağlayalım." dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Algül, Bursa Orhangazi Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Muharrem Kardeşliği' panelinde öğrencilere hitap etti. Ney dinletisi ile başlayan programda Muharrem ayının önemini anlatan Prof. Dr. Algül, kardeşlik duygusuna dikkat çekti.

Peygamber Efendimiz (SAV)'in Medine'ye ayak basar basmaz ilk hadisinin, "Selamı yayınız, selamlaşın" olduğunu hatırlatan Prof. Algül, bunun 'hayırlı sabahlar, hayırlı geceler, nasılsınız, iyi misiniz' şeklinde tezahürleri olduğunu, insanları birlik olmaya çağırdığını kaydetti. İkinci hadisin, "Yoksulları, yetimleri, öksüzleri görüp gözetiniz", üçüncü hadisin de "Akrabalarınızla ilişkiyi kesmeyiniz, ziyaretler yapınız" olduğunu ve dördüncü hadisinin "Gece namaz kılınız" olduğunu vurguladı. Gece namazının diğer üç hadisin mayası olduğunu kaydeden Algül, "İbadet eden adam kindar olamaz." ifadelerini kullandı.

"MUHARREM KARDEŞLİĞİ KADAR MUHARREM HÜZNÜ VARDIR"

"Muharrem ayı, aşure demek, hicret demek, hicreti anlamak demek" diyen Algül, şöyle konuştu: "10 Muharrem Hicri 61, Miladi 10 Ekim 680, Hz. Hüseyin Efendimiz Emeviler tarafından Kerbela'da şehit edildi. Muharrem sevinci, Muharrem süruru, Muharrem kardeşliği kadar bizim kültürümüzde bir de Muharrem hüznü vardır. Biz Hz. Hüseyin Efendimiz'e, Peygamber Efendimiz'in, 'Gülüm, çiçeğim, dünyadaki reyhanlarım, cennet gençlerinin beyefendisi, Ehl-i Beytimin en güzel olanı' dediğini biliyoruz."

"HÜSEYİN İÇİN HÜZÜN DUYAN GÖNÜLDEN KÖTÜLÜK GELMEZ"

Hz. Hüseyin'in canına kıyıldıktan sonra başının Yezid'in önünde Kufe'ye ardından Şam'a götürülüp getirilerek hakaret edildiğini ifade eden Algül, şöyle devam etti: "Bundan dolayı da üzülürüz. Hüseyni muhabbet kardeşliği getirir. Hüseyin için hüzün duyan gönülden kötülük gelmez. Hz. Hüseyin için hüzünlenen kalpte muhabbet olur, kardeşlik olur, dayanışma olur. Yani Muharrem ve kardeşlik derken Hüseyni hüznü de lütfen buraya ekleyelim, biraz üzülelim. Tenhada ağlayalım, Efendimiz'in gözbebeğine nasıl kıydılar, bu çiçeği, bu gülü hoyratça nasıl kopardılar. Bu da bizi insan-ı kamil eder. Hüseyni hüzün ve muhabbet de kardeşliğimizin, kucaklaşmamızın bir başka sebebidir."

Programın sonunda üniversitenin öğrenci merkezinde öğrencilere aşure ikram edildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Algül: Hz. Hüseyin için hüzünlenen kalpte muhabbet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER