Rusya, Güney Osetya ile ittifak ve ortak savunma anlaşması imzaladı


MOSKOVA (CİHAN)- Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ile Rusya arasında ittifak anlaşması imzalandı. Kırım'ın Rusya'ya bağlandığı 18 Mart 2014'ün yıl dönümünde Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi ile ittifak anlaşması imzalanması anlamlı bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güney Osetya lideri Leonid Tibilov, anlaşmayı Moskova'da imzaladı. Ortak bir savunma ve güvenlik alanı oluşturulan anlaşmaya göre Rusya, Güney Osetya'nın sınırlarını koruyacak.

Rusya ile Güney Osetya arasında serbest geçişin sağlanması, Güney Osetyalıların Rusya vatandaşı olmasının kolaylaştırılması, ücret ve emekli maaşlarının artırılması dahil sosyal destek programları anlaşmada yer alıyor. Rusya bütçesinden Güney Osetya'ya 2016 sonuna kadar 1 milyar ruble destek sağlanacak.

Rusya ve Güney Osetya arasında imzalanan anlaşma, 17 Eylül 2008'de imzalanan işbirliği ve dostluk anlaşmasının yerini alacak.

Tiflis yönetimi, Rusya'nın Güney Osetya ile imzaladığı anlaşmaya sert tepki gösterdi ve ayrılıkçı bölgenin ilhakına yönelik bir adım olarak değerlendirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg da yazılı yaptığı açıklamada Güney Osetya ve Abhazya'nın uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını, iki bölgenin de Gürcistan'a ait olduğunu, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne tam destek verdiklerini söyledi.

Tiflis'in, ayrılıkçı bölge Güney Osetya'ya bağlamak için gerçekleştirdiği operasyon sonrası 2008'de Rusya ile 5 günlük savaşa girmişti. Savaş sonrası Güney Osetya ve Abhazya bağımsızlıklarını ilan etmişti. Rusya, geçen yıl da Abhazya ile benzer bir anlaşma imzalamıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya, Güney Osetya ile ittifak ve ortak savunma anlaşması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER