Rusya Müslümanları, Moskova Merkez Camii'nin açılmasıyla çifte bayram yaptı


Rusya'nın başkenti Moskova'da 100 bine yakın Müslüman açılışı dün yapılan Merkez Camii ve çevresini Kurban Bayram namazı için doldurdu. Yeni caminin açışını bayram olarak niteleyen Müslümanlar bu yıl Kurban Bayramı'nı ayrı bir sevinç ve huzur içinde kutladıklarını belirtiyor.

Sabah erken saatlerinde 10 bin kişinin namaz kılabileceği caminin içini dolduran Müslümanlar, cami çevresinde de büyük kalabalık oluşturdu. Birlikte tekbir ve tehlil (kelime-i tevhid) getirerek dua eden Müslümanlar, yeni caminin inşasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Bayram namazı dolayısıyla Moskova Belediyesi'nin desteği ile cami çevresindeki caddeler yine trafiğe kapatılarak ibadete açıldı. Rusya'da çalışan Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Tacikistan ve diğer Müslüman Orta Asya Cumhuriyetleri'nden gelenler ve yerli Tatar, Çeçen ve diğer Müslüman halklar, açılan camide ilk kez huzur içinde namaz kıldı.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin bayram hutbesinde Rusya yönetimine ve caminin açılmasında katkısı olan herkese teşekkür etti. Gaynuddin'in hutbesi ve kıldırdığı bayram namazı Rusya devlet televizyonu tarafından canlı olarak yayınlandı. Rusya'nın başkenti Moskova'da 5 caminin dışında oluşturulan 30'un üzerinde ayrı mekanda bayram namazları kılındı.

PUTİN: RUSYA MÜSLÜMAN TOPLUMU GELİŞİYOR

Rusya genelinde 20 milyon Müslümanın Kurban Bayramı'nı tebrik eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bayramın insanları yakınlaştırdığını, asırlardır devam eden dini, manevi ve tarihi geleneklere bağlılığı artırdığını söyledi.

Rusya Müslüman toplumunun etkin bir şekilde gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Putin, "Kültür, ilim, hayırseverlik ve yeni nesillerin yetiştirilmesinde önemli inisiyatifler alınıyor. Yeni cami ve medreseler yapılıyor. Belirtmem gerekir ki milyonlarca Müslüman bugün ikinci kez doğan Moskova Merkez Camii'nde kutluyor." dedi.

Rusya Müslümanlarının gelecekte de ülke hayatında önemli rol alacağını ifade eden Rus lider, "Etnik topluluklar arasında diyalogun artırılması toplumda barış ve huzurun güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacak." temennisinde bulundu.

MEDVEDEV: BAYRAM İSLAMİYET'İN MANEVİ TACI

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de yayınladığı mesajında bayramların manevi değerlerin taçlandırıldığı gün olduğunu söyledi. Rusya'nın çok etnik, çok dinli ve çok kültürlü yapısının İslami geleneklerin doğuşu ile zenginleştiğine değinen Medvedev, "Rusya Müslümanları her zaman Rusya devletinin kalkınmasında ve toplum hayatında faal görev aldılar. Bugün de Rusya Müslüman temsilcileri, öncelikle Müslüman dini kurum liderleri sivil barış ve huzurun artırılmasına ve korunmasında etkin görev üstleniyor." dedi.

"BİR DE BİZ GÜZEL OLSAK HER ŞEY TAMAM OLACAK"

Moskova Müftüsü ve Merkez Camii imamı İldar Alyautdinov, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada Moskova Merkez Camii'nin Rusya Müslümanları açısından çok büyük bir hediye olduğunu ifade ederek, "İnşallah bu cami içerisinde güzel insanlar yetişecek, güzel insanlar gidip gelecekler, güzel vaazlar-hutbeler okunacak. İnşallah hem iç hem de bir dış değişiklik olacağını ümit ediyoruz. Camilerin güzel olmasını istiyoruz zaten güzel olması gerekiyor. İnşallah bir de biz güzel olsak her şey tamam olur. Allah razı olsun Türkiye'nin cami yapılışında ve açılışında çok katkısı oldu. Türkiye halkının da bayramını kutluyoruz." ifadelerini kullandı.

MOSKOVA'DA 70 RESTORANDA KURBAN ETİNDEN YEMEK

Moskova'da Kurban Bayramı vesilesi ile kesilen kurban etlerinden yapılan yemeklerin 70 ayrı restoranda ücretsiz olarak herkese ikram edileceğini ifade eden Alyautdinov, "Her gelene, Rus olsun, Tatar olsun, Tacik olsun, Müslüman olsun, diğer milletlerden olsun. Herkese kurban etleri ve yemek dağıtıyoruz. Türkiye'deki gibi o kadar yaşanmıyor belki ama yine de çalışıyoruz. Davet ediyoruz insanları, öyle yapmak lazım çağırın insanları. Moskova'ya bakınca iki türlü halk var. İşçiler ve yerliler. İşçiler çalışmaya geldiği için aile yok. Yerliler de dinden uzaklaşmış biraz. İnşallah olacak Allah'ın izniyle, çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"59 YILDIR BUGÜNÜ BEKLİYORDUM"

Rusya Tatarlarından 79 yaşındaki emekli Hamza Hayreddinov da yaptığı değerlendirmede 59 yıldır bugünü beklediğini ve yeni caminin açılışının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Allah'a şükreden Hayreddinov, "Bu camide bulunmayı Allah bizlere, çocuklarımıza, torunlarımıza ve torunlarımızın da torunlarına nasip eylesin. 1987 yılında Ravil Gaynuddin bu camiye imam olarak atandı. O günü hiç unutmam. Gaynuddin hocadan sonra çok büyük değişiklikler oldu. Burada medrese açıldı." şeklinde duygularını paylaştı.

Tatar asıllı emekli Ali Sadreddinoğlu da hem bayram hem cami vesilesi ile çifte bayram yaptıklarını ve çok mutlu olduklarını ifade etti. Allah rızası için kurban kestiklerini, sadaka verdiklerini belirten Sadreddinoğlu, hakiki Müslümanların birbirlerine ve fakirlere yardım etmesi gerektiğini belirtti.

Caminin iç ve dış yapısının ve muhteşem güzelliğinin Rusya devletinin gücünü gösterdiğini kaydeden Salih Hatipoğlu da "Buraya inşallah sürekli geleceğiz. Böyle bir camiye kavuştuğumuz için çok mutluyuz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya Müslümanları, Moskova Merkez Camii'nin açılmasıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER