Sarkoidoz hastalığının sebebi 130 yıldır çözülemedi


Sarkoidoz hastalığının ilk tanımlanmasının üzerinden yaklaşık 130 yıl geçmesine rağmen hastalığın sebebi halen belirlenemedi. Deri, göz ve akciğerler gibi maruziyete açık organların sarkoidozda etkilenen başlıca organlar olmasının dolayı çevresel ajanların hastalığın oluşumunda etkili olduğunu düşündürüyor.

Türk Toraks Derneği'nin komuoyunu bilgilendirmesinde, sarkoidoz hastalığının hemen her zaman akciğerleri etkileyen ama hastaların yaklaşık yarısında da başka organları da etkileyebilen sistemik bir hastalık olduğu, ilk tanımlanmasının üzerinden yaklaşık 130 yıl geçmesine karşın sarkoidozun halen sebebi bilinmeyen bir hastalık olduğu kaydedildi.
Deri, göz ve akciğerler gibi maruziyete açık organların sarkoidozda etkilenen başlıca organlar olması nedeniyle çevresel ajanların hastalığın oluşumunda etkili olduğunu düşündüğü ifade edildi.

SARKOİDOZ HASTALIĞINDA MESLEKİ MARUZİYET ETKİSİ GÖSTERECEK KANIT YOK

Dernek açıklamasına göre; uzun yıllar bazı mesleklerle sarkoidoz arasında ilişki olduğuna dair bulgular saptandı. 1965-1993 yılları arasında Amerikan donanmasında çalışanlarda bu hastalığa daha sık saptandı. İtfaiyeciler, ağaç işleri ile uğraşanlar, postane çalışanları, mekanikerler ve sağlık çalışanları da sarkoidoz hastalığının topluma göre daha yüksek bulunduğu diğer gruplar arasında. Birçok meslekle sarkoidozun birlikteliğine dair bulgular olmasına karşın bu konuda şu ana kadar yapılmış en kapsamlı araştırma olan ACCESS çalışmasında, mesleki maruziyetin etkisini gösterecek herhangi bir kanıt bulunamadı.

Türkiye'deki araştırmalara da değinilerek, 293 sarkoidoz olgusunun yüzde 50'sini ev kadını ve yüzde 16'sını bir mesleki maruziyet düşündürmeyen ofis çalışanı, öğretmen veya öğrenciden oluştuğu kaydedildi. Bu bulgular ışığında sarkoidozun oluşumunda mesleki maruziyetin etkili olmadığını düşündürmekte olduğu, önceden bazı meslek gruplarında sarkoidozla birlikteliğin saptanmasının sebebinin muhtemelen, bu meslek gruplarının radyolojik olarak daha fazla taranması olabileceği belirtildi.

GENELDE KIŞ VE ERKEN İLKBAHAR DÖNEMİNDE GÖRÜLÜYOR

Sarkoidoz hastalarının bazı mevsimlerde daha sık görülüyor olması da çevresel ajanların varlığına delil olarak kabul edilebileceğini, genellikle sarkoidoz vakalarının kış ve erken ilkbahar döneminde kümelenmiş olduğu belirtildi. Dünyadaki dağılımın ekvatordan uzaklaştıkça daha fazla karşılaşıldığı yönünde olduğu, Avrupa'nın kuzey ülkelerinde daha yüksek oranda görüldüğü söylendi. CİHAN
<< Önceki Haber Sarkoidoz hastalığının sebebi 130 yıldır çözülemedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER