Savcının skandalları bitmek bilmiyor

'Mutluyum yakalattım' diyen savcıdan hukuksuz şekilde yeni gözaltı kararı aldı.

Savcının skandalları bitmek bilmiyor

Attığı twitten dolayı tutuklama istemiyle yakalama kararı çıkarılan Todays Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş dün saat 21.30'dan sabahın erken saatlerine kadar hukuksuz şekilde gözaltında tutuldu.

Keneş, sabah 08.30 sularında avukatlarına bile haber verilmeden Adliyeye sevk edildi. Yaklaşık 1 saat Çağlayan Adliyesindeki -7. Kattaki nezarethanede tutulan Keneş, Sulh Ceza Hakimliklerinin bulunduğu 6. kata çıkarttı. Hakim ve savcı karşısına çıkarılma yani adalete erişme hakkı gözaltına engellenen Keneş hakkında Savcı Umut Tepe'nin dün akşam yeni bir hukuksuzluk daha yaptığı ortaya çıktı.

Savcı Tepe, tutuklama talebiyle yakalama kararı istemekle yetinmeyip gece Keneş'in nöbetçi hakim ve savcıların karşısına çıkmaması için yeni bir gözaltı kararı verdi. Mesai saatini geçmesine rağmen 21.00 sularında Adliye gelerek çıkarılan bu yeni gözaltı kararı hukuka tamamen aykırı. Nöbetçi Savcının yerine işlem yapan Basın Savcısı Tepe, Ceza Muhakemeleri Kanununu da açıkça ihlal etti.



 Canlı yayında gözaltına alınan ve ardından sağlık kontrolü için Bağcılar Devlet Hastane'sine götürülen Keneş, adliyede nöbetçi savcısı-hakim bulunmadığı gerekçesiyle dün akşam İstanbul Emniyet'i Terör Şube'ye götürülmüştü. Keneş, geceyi terör şube nezarethanesinde geçirmek zorunda kaldı. Emniyette 10 saati aşkın tutulan Keneş'in basın ve ifade özgürlüğü suçları kapsamında soruşturması yürütülürken terör şubede işlemleri yapıldı. Saatlerce adil yargılama hakkı ihlal edilerek hakim karşısına çıkarılmayan Keneş'in hukuksuzca Vatan Emniyet'te alıkonuldu. Avukatlarıyla birlikte saatlerdir hakim ve savcılardan haber bekleyen Keneş'in nezarette tutulması Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 25.maddesine de aykırı. TCK'ya göre tutuklama istemiyle yakalama kararı çıkarılan şüpheli emniyete götürülmeden mahkemede hakim karşısına çıkarılmak zorunda. Ancak Bülent Keneş, mahkemeye çıkarılmadan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülerek adalete erişimi engellendi, saatlerdir Emniyet'te alıkonuldu. Gözaltındaki bu tür ihlaller Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve evrensel hukuk kurallarına da aykırı. Türkiye, gözaltında bu tür hukuksuz muamelelerden dolayı AİHM'den onlarca kez ceza aldı.

Durumu izah edemeyen Emniyet yetkilileri Keneş'in Çağlayan adliyesinde nöbetçi hakim bulunmadığı için TEM Şube'de tutulduğu savunması yapıyorlar. Önceki gün basın suçuyla alakalı ifade veren Keneş'in terör polisiyle muhatap edilmesi tam bir hukuk garabeti.
<< Önceki Haber Savcının skandalları bitmek bilmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER