Sığınmacılara gelecek 3 milyar Euro'nun bir kısmını Aile Bakanlığı kullanacak


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Avrupa Birliği'nin Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye vereceği 3 milyar Euro yardımın bir kısmını kendilerinin kullanacağını açıkladı. Kullanılacak miktarla ilgili sonraki aşamalarda görüşmeler yapılacağını ancak şuanda takribi 150 milyon Euro gibi bir rakamı kullanacaklarını belirten Ramazanoğlu, "Kesinleşmiş bir şey yok. Özellikle çocukların, kadınların mesleki eğitimi, dil eğitimi, 0-6 yaş grubu çocukların anaokullarda bulunmaları ve onların temel beslenmeleri konusunda takviye edilmeleri, sağlık giderlerinin karşılanması özellikle çocukların, engelliler konusunda hem rehabilitasyonu hem eğitimi hem de onlara mesleki eğitimin verilmesi. Bu arada temel ihtiyaçlar konusunda da bu ailelere destek olunacak. Bir işi olduktan sonra düzgün bir işi olması, yetim ve öksüz çocukların eğer aileleri ve yakınları varsa onların yanında yaşamalarını biz denetleyerek devam etmeleri, eğer aile onları 'biz devam ettiremeyeceğiz' diyorsa, bizim kurumlarımız tarafından bu çocukların korunmasının sağlanması" diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2016 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Bütçe görüşmelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu bakanlığın çalışmaları ve yürüttüğü projelerle ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından bütçe üzerine görüşmelere başlandı.

Milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerini açıklamasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Milletvekilleri 15 dakika boyunca Bakan Ramazanoğlu'na sorularını yöneltti.

Toplumsal cinsiyet çerçevesinden bakıldığında kadınların toplum içinde yer alması ve belli bir temsilde olması için yıllardır mücadele veren biri olduğun belirten Ramazanoğlu, "Hem sivil toplumda hem siyaset içerisinde. Siyaset içerisinde kadınların sadece belli bakanlıklara hizmette hapsedilmesini asla doğru bulmuyorum. Aile ve sosyal politikalar bakanlığını iyi bir baba ve iyi bir koca olan birisinin de çok iyi yapacağına yürekten inanıyorum. Ama aynı şekilde iyi yetişmiş ve siyasette de mesafe almış bir kadının siyaset içerisinde iyi bir dışişleri bakanı, sağlık bakanı, ekonomi bakanı veya başbakan olabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı konuşulurken 'bir kadın burada var veya bir kadın burada hizmet ediyor' o kadın üzerinden tanımlamanın doğru olmadığını düşündüğünü anlatan Ramazanoğlu, "Aile sosyal politikalar bakanı olmam bir kadından öte siyasete emek vermiş mesleğinde bir kariyere gelmiş sivil toplum hizmetlerinde sivil toplum örgütlerinde kadın çocuk ve insan hakları konusunda yıllarca emek vermiş ve çalışmış biri olarak burada görev yapıyorum. Yoksa bir kadın olarak burada bakanlık bana tevdi edilmiş olduğunu düşünmüyorum." dedi.

'ÜRETMİYORSA MÜSTEŞAR YARDIMCISI, GENEL MÜDÜR YAPMAYIN, YAZIKTIR DEVLETTE'

Bütçe sunumunda özel kalem müdürünün ön sırada oturması konusunda muhalefet vekillerinin eleştirilerine Bakan Ramazanoğlu şu cevabı verdi: "İleri demokrasilerde bürokratik hiyerarşi gittikçe zayıflar. İleri demokrasileri yaşamak adına bizde burada bürokrasinin gevşemiş, bürokratik hiyerarşinin değil üreten ve hizmette öne çıkan ürettikleri ile öne çıkan bir hizmet anlayışımız ve duruşumuz var." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Üretmiyorsa müsteşar yardımcısı, genel müdür yapmayın. Yazıktır devlete. Üretmiyorsa. Özel kalem müdürünüz genel müdürden farklı bir statüde bulunuyorsa." cevabını verdi.

Bu sözler üzerine Ramazanoğlu, "Herkes bulunduğu yerde üretiyor ve en iyisini üretiyor. Ama bunun içinde bürokratik hiyerarşiye gerek yok. Hele ki oturma düzeninde biri önde oturmuş biri arkada oturmuş. Bunun hiçbir önemi yok. Yıllarca yurtdışında çalışmış ve bürokratik hiyerarşinin en zayıf örneğini bizati o çalışma ortamında kendim tecrübe etmiş pratiğini yaşamış birisiyim." ifadelerini kullandı.

Erhan Usta ise, "O zaman sizi arkaya alalım sayın Bakan. Bir arkada da oturarak bu toplantıyı yönetebilirsiniz." karşılığını verdi.

Suriyeli mültecilere yönelik verilecek 3 milyar Euro'nun bir kısmını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kullanacağını anlatan Ramazanoğlu, "Bu paranın miktarı daha sonraki aşamalarda konuşulacak. Ama şuanda takribi 150 milyon Euro gibi olabilir diye konuşuluyor. Kesinleşmiş bir şey yok. Özellikle çocukların, kadınların mesleki eğitimi, dil eğitimi, 0-6 yaş grubu çocukların anaokullarda bulunmaları ve onların temel beslenmeleri konusunda takviye edilmeleri, sağlık giderlerinin karşılanması özellikle çocukların, engelliler konusunda hem rehabilitasyonu hem eğitimi hem de onlara mesleki eğitimin verilmesi. Bu arada temel ihtiyaçlar konusunda da bu ailelere destek olunacak. Bir işi olduktan sonra düzgün bir işi olması, yetim ve öksüz çocukların eğer aileleri ve yakınları varsa onların yanında yaşamalarını biz denetleyerek devam etmeleri eğer aile 'onları biz devam ettiremeyeceğiz' diyorsa, bizim kurumlarımız tarafından bu çocukların korunmasının sağlanması" açıklamasında bulundu.

'TERÖR MAĞDURİYETLERİ YAŞAYAN DİYARBAKIR'DA 373 HANEDE 3 BİN KİŞİ İLE TEKE TEK GÖRÜŞÜLDÜ'

Terör nedeniyle mağduriyet yaşayan ailelere il müdürlükleri aracılığıyla psikososyal destek hizmetleri sunduklarını anlatan Ramazanoğlu, "Çalışmalara destek olmak amacıyla takviye amaçlı Diyarbakır'da 20, Şırnak iline 100 meslek personeli görevlendirildi. Bunlar sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, klinik psikologlar ve sosyal psikologlardır. Her aile ile ihtiyaç tespitine yönelik görüşmeler gerçekleştirilmekte. Bu kapsamda Diyarbakır'da şuanda 373 haneye ulaşılarak 3 bin kişi ile görüşülmüştür, teke teke görüşüldü. Bunlarla sadece görüşme değil psikososyal destekte veriyoruz. Görüşüyoruz bir dertleri varsa o dertlerini çözünceye kadar uğraşıyoruz. Şırnak'ta 200 haneye ulaşıldı. Hane içerisine girildiği zaman aileye giriliyor orada kadın, çocuk özellikle hedefimizde. Çocuklara da bu terapilerde 0-6 yaş grubu ve 6-12 yaş grubu diye ayırıyoruz. Engelliler, yaşlılar, kronik hastalar ve hanedeki bütün bireylere bu şekilde yaklaşıyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Sığınmacılara gelecek 3 milyar Euro'nun bir kısmını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER