Soma davası: 'İşyerindeki baskı yüzünden yemek yemeye dahi gidemiyorduk'

Soma davası: 'İşyerindeki baskı yüzünden yemek yemeye dahi gidemiyorduk'

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin şehit olduğu faciadan kurtulan, yana madende usta olarak çalışan tanık Ramazan Demir, işyerindeki üretim baskısı yüzünden yemek yemeye dahi gidemediklerini söyledi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma davası, olayı yaşayan mağdurların ifadeleriyle devam etti.

Davanın dördüncü duruşmasının beşinci celsesinde, madende usta olarak iki yıl çalışan Demir, dumanın geldiği alanla dinamit patlamasının hiçbir alakası olmadığını öne sürdü. Cumhuriyet savcısı, iş müfettişliği ve Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadelerinde olayın saatiyle çelişki ifadeleri olan Demir, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın sorusu üzerine, yaşadıkların şöyle anlattı: "U3 bölgesindeki 4. bantta şalterci olarak görevlendirilmiştim. Saat 14.20 civarında dinamit atıldı. Kısa bir süre sonra çalıştırmak için 4. bandın şalterine bastım ancak çalışmadı. Birden duman gelmeye başladı. Dumanı görmemle birlikte şoka girdim. Duman bizi hemen içine aldı. Duman gelince kılçık bacaya gittim, benden önce çıkan arkadaşların sesini duyunca yardım istedim. Oradan bir trafo geçirmişler duyduğuma göre. Dumandan önce bir patlama sesi duymadım. Dinamit atımıyla duman arasındaki zamanı hatırlamıyorum ama dinamit atılan yerle dumanın geldiği yerin alakası yok. Olayın dinamit patlamasından olmadığına adım gibi eminim."

'OTURACAK ZAMANIMIZ OLMUYORDU'

İşyerinde üretim baskısı olduğunu söyleyen tanık Ramazan Demir, savcının sorusu üzerine, "Şef bağırır, çavuş bağırır, 'O niye olmadı, bu neden yapılmadı?' Neden yemek yemediğimizi soran olmazdı. Yemek yemeye gidemediğimiz zamanlar oldu. Oturacak zamanımız olmuyordu." dedi.

'PSİKOLOJİM BOZULDU'

"Benim de iki çocuğum yetim kalabilirdi." diyerek, Mahkeme Başkanı Ballı'ya şikayetçi olduğunu söyleyen Demir, olaydan sonra psikolojisinin ve sağlığının bozulduğunu ifade etti. Unutkanlık, ani öfkelenme, depresyon gibi belirtilerin yer aldığı doktor raporunu da mahkemeye sunan Demir, sanık avukatlarının üst üste gelen benzer soruları üzerine, kendisini iyi hissetmediğini belirterek, mahkeme heyetinden 5 dakikalık dinlenme müddeti istedi.

'SİZE ANKARA'DAKİ GİBİ BOMBA ATILIP…'

Sanık avukatlarının, Ramazan Demir'e yüklendiğini savunan müşteki avukatları ise söz alarak, faciadan kurtulan işçilerin burada o anı tekrar yaşadığını, psikolojileri gözönünde bulundurularak soru sorulmadığını belirtip tepki gösterdi. Bu esnada salondaki bir maden şehidi eşi, kucağına aldığı çocuğu göstererek, "28 günlük kaldı bu bebek." dedi. Bir madenci ise sanık avukatlarına, "Size aynı Ankara'daki gibi bomba atılıp... Başka çare yok." diye bağırdı. Mahkeme Başkanı Ballı, tanık Ramazan Demir'in dinlenmesinin ardından duruşmaya öğle arası verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Soma davası: 'İşyerindeki baskı yüzünden yemek yemeye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER