SPD'li Oppermann Başbakan Merkel'i suçladı


Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, Almanya için Alternatif (AfD) adlı partinin güçlenmesinde Federal Başbakan Angela Merkel'in de suçu bulunduğunu ileri sürdü.

"Muhalifler aradıklarını artık CDU'da (Hıristiyan Demokratik Birlik) bulamıyorlar, siyasi olarak yerlerini yurtlarını kaybettiler ve AfD onlar için yeni bir mekan oldu." görüşünü savunan Oppermann seçmenlerin sağ popülist parti AfD'ye yönelmesinde mülteci krizinde devletin kaotik yönetiminin önemli rol oynadığını söyledi. Oppermann, "Merkel milyonlarca vatandaşı siyasi açıdan vatansız bıraktı. İhmal edilen bu seçmenler AfD'ye yöneldi." diyerek Merkel'in mülteci krizi üzerine süslemeler yapmadan konuşması gerektiğini kaydetti ve böylece CDU içinde sağ kanadın seslendirdiği argümanları sahiplenmiş oldu.

Oppermann'ın açıklamasıyla birlikte SPD'de konuya ilişkin olarak farklı görüşlerin savunulduğu ortaya çıktı, zira SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner kısa bir süre önce verdiği bir demeçte CSU'yu AfD'nin siyasi söylemlerini üstlenmekle suçlamış, CDU'yu da bu konuda sessiz kalmakla itham etmişti.

Siyasi arenada tartışmalar devam ederken Forsa Araştırma Enstitüsü Müdürü Manfred Güllner, AfD'nin geçen yıl yapılan iki eyalet seçimlerinde kaydettiği oy artışını 'görünüşte büyüme' olarak nitelendirdi. Deutschlandfunk Radyosu'na konuşan Güllner AfD'nin oy artışına sandık başına giden seçmen sayısının düşük olmasını gösterdi ve 'AfD oy oranını arttırmadı, sadece seçimlere katılımın düşük olması partinin oy yüzdesini yükseltti' dedi. Buna rağmen AfD'nin küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken ve AfD seçmenlerinin üçte ikisinin 'normal insanlar' olmadığını, 'antidemokrat' ya da 'ırkçı' olduğunu savunan Güllner, köklü siyasi partileri seçimlere kayıtsız kalan seçmenleri kazanmaya yönelik politikalar üretmeye çağırdı.

Kamuoyu yoklamalarına göre AfD'nin Saarland, Aşağı Saksonya ve Hessen Eyaletleri'ndeki oy oranı yüzde 4 civarında. Bavyera, Baden-Württemberg, Schleswig-Holstein ile Rheinland Pfalz Eyaletleri'nde ise yüzde 7 ile 8 arasında bulunuyor. Doğudaki Saksonya, Saksonya Anhalt, Thüringen ve Brandenburg gibi eyaletlerde ise oy potansiyeli iki haneli yüzdelik oranlara yükseliyor. CİHAN
<< Önceki Haber SPD'li Oppermann Başbakan Merkel'i suçladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER