Tek aday, tek liste var ama Kongre karışık

AKP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gölgesinde 5. Olağan Kongresini bugün Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştiriyor.

Tek aday, tek liste var ama Kongre karışık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu’na karşı yürüttüğü ‘Binali Yıldırım operasyonu’ ile hem MKYK’nin kendine yakın isimlerden oluşmasını sağladı hem de örgütteki gücünü ölçtü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında büyük krize yol açan, bugün yapılacak kongrede delegelerin oyuna sunulacak olan 50 kişilik MKYK listesi, büyük oranda Erdoğan’a yakın isimlerden oluşacak. Sarayın danışman kadrosunda yer alan Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli’nin MKYK’ya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakınlığıyla bilinen Bülent Arınç, Ali Babacan, Hüseyin Çelik ve Beşir Atalay’ın ise liste dışı kalacağı ifade ediliyor. Erdoğan, Gül ekibini de tasfiye ederek Davutoğlu’nun etrafını kendi adamlarından oluşturacak.

TEK ADAY VAR AMA LİSTE KRİZİ DE VAR

Ahmet Davutoğlu ile ikinci kez kongreye giden AKP'de, önceki kurultaylara göre işler bu kez çok daha karışık. Bütün kongrelerini tek adayla yapan ve herhangi bir liste krizi yaşamayan AKP, yine tek adaylı bir kongre yapacak. Ancak partinin en yetkili karar organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listesinde Ahmet Davutoğlu'nun değil, Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı seçildikten sonra partisiyle ilişiği kesilmesi gereken Erdoğan'ın istediği isimler ağırlıkta olacak. Davutoğlu partinin genel başkanı olsa bile, en yetkili yönetim organlarında Erdoğan'ın etkisi güçlü bir şekilde hissedilecek.

GÜL EKİBİ TASFİYE OLUYOR

11. Cumhurbaşkanı Abdullah’e yakın olarak nitelendirilen Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Ali Babacan, Salih Kapusuz, Beşir Atalay ve Sadullah Ergin’in ise liste dışı kalacağı dile getiriliyor. Erdoğan ile Davutoğlu arasında son dakikada yeni bir kriz çıkmaması ve listeye Erdoğan’ın şekil vermesi durumunda Davutoğlu’nun çalışma ekibinin büyük bölümü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın belirlediği isimlerden oluşacak. Erdoğan’ın Binali Yıldırım’ın genel başkan adaylığını öne sürecek kadar liste konusunda diretmesinin altında, kendisine rağmen partide farklı kararlar alınmasının önüne geçme isteğinin yattığı kaydediliyor.

Erdoğan’ın Binali Yıldırım kozunu öne sürerek hem MKYK’de dediğini yaptırmış, hem de teşkilattaki gücünü ölçmüş oldu. Yıldırım için kısa sürede 1000’e yakın delegeden imza toplanmasının teşkilattaki Erdoğan ağırlığını gösterdiği dile getirilirken, kulislerde Davutoğlu’nun bundan sonra işinin daha zor olacağına dikkat çekiliyor. Partinin 1 Kasım seçiminde başarısız çıkması durumunda genel başkan değişiminin yeniden gündeme gelebileceği kaydediliyor.

<< Önceki Haber Tek aday, tek liste var ama Kongre karışık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER