TSK C-130 nakliye uçağına milli yazılım

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan ABD yapımı C-130 nakliye uçağına, milli uçuş bilgisayarı ve yazılım geliyor.

TSK C-130 nakliye uçağına milli yazılım

Cezayir’de önceki hafta düşen C-130 nakliye uçağında 103 askeri personelin yaşamını yitirdiği elim kaza hafızalardaki yerini koruyor. Kazanın ardından gözler TSK bünyesindeki 19 adet C- 130B/E uçağına çevrildi.

Herhangi bir kazanın yaşanmaması için harekete geçen Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile 2006 yılında imzaladığı sözleşmeyi acilen devreye soktu. Erciyes Projesi adı verilen çalışma kapsamında TUSAŞ,  19 adet C-130 B/E uçaklarının uçuş bilgisayarları ve yazılımlarını millileştirecek.

EN KAPSAMLI PROJE

Bugün'ün haberine göre, dünyadaki en kapsamlı C-130 modernizasyon faaliyeti olarak adlandırılan Erciyes Projesi’ni daha önce ABD’nin başlattığı ancak çeşitli nedenlerle iptal ettiği öğrenildi. 

TUSAŞ’ın seri modernizasyon aşamasında olması nedeniyle, C-130 modernizasyon çalışması yapan diğer ülkeler arasında rekabeti artırdığı ifade edildi.

 2040’A KADAR UÇACAK

Modernizasyon çalışmaları sonrası C-130 uçaklarının 2040 yılına kadar görev ömrünün uzatılması hedefleniyor.  Proje kapsamında şimdiye kadar, 2 adet C-130’un Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiği, geriye kalan 17 adet uçağın da modernizasyon çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

 SİLAH SİSTEMİ YOK  

TUSAŞ kaynakları, uçaklara silah montajının şimdilik projede yer almadığını söyledi.

Projeyle C-130’larda şu yenilikler olacak

*Uçaklar modern haberleşme ve seyrüsefer sistemleri ile yer görev planlama sistemi, gece görüş uyumlu gösterge ve aydınlatma sistemine sahip olacak.

*Milli olarak geliştirilen, çok amaçlı ve gelişime açık altyapıya sahip görev bilgisayarı ve Uçuş Yönetim Sistemi  (UYS-FMS) yazılımı sayesinde güvenli ve emniyetli bir uçuş imkânı sağlanacak.

*Yerden otomatik uçuş özelliği kazandırılacak.

*Tüm diğer kara, hava ve deniz platformlarıyla haberleşme imkanı sağlanacak.

<< Önceki Haber TSK C-130 nakliye uçağına milli yazılım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER