Terör, doğuda sağlık turizmini vurdu


Iğdır'da geçen eylül ayında meydana gelen bombalı terörist saldırı, sağlık turizmini vurdu. Geçen yıl Nahçıvan başta olmak üzere komşu sınır ülkelerden 15 bin kişi sağlık turizmi kapsamında tedavi ve muayene olmak için Erzurum'a geldi. Iğdır'da 13 polisin katledildiği patlamanın ardından Iğdır Dilucu Sınır Kapısı'ndan akşam belli saatlerden sonra giriş çıkış izni verilmemesi Nahçıvan'dan günübirlik Erzurum'a gelen hasta sayısının yüzde 70 oranında azalmasına neden oldu.

Terör, sağlık turizmini de vurdu. Doğu Anadolu Bölgesi'nin sağlık üssü konumundaki Erzurum'a geçen yıl İran, Gürcistan, Azerbaycan ve Nahçıvan'dan 15 bin hasta tedavi olmak geldi. Özellikle Nahçıvan'dan çoğu günü birlik olarak Erzurum'a Dilucu Sınır Kapısı'ndan giriş yaparak karayoluyla gelen hastalar, özel ve kamu hastanelerinde kalp damar, üroloji, ortopedi ve genel cerrahi servislerinde yatarak ya da ayakta tedavi görüyordu. Sınır kapısından geçişlerin kısıtlanmasıyla sağlık turizmi kapsamında şehre gelen yabancı hasta sayısında yüzde 70'e varan azalma meydana geldi. Hasta sayısının azalmasıyla birlikte şehir ekonomisinde de daralma yaşandı. Nahçıvanlı hastalar daha yakın ve güvenli olduğu gerekçesiyle İran'a yöneldi.

Erzurum'daki bir özel hastane yöneticisi, Dilucu Sınır Kapısı'ndaki geçişlerin akşam saatlerinde durdurulması nedeniyle Nahçıvan'dan gelen hasta sayısında azalma yaşandığını kaydetti. Sınır kapısından akşam saatlerinde geçişlerin yeniden serbest bırakılmasını isteyen hastane yöneticisi, "Erzurum bölgede kamu ve özel hastanelerin üssü konumunda. Komşu ülkelerden her yıl çok sayıda hasta Erzurum'a tedavi amaçlı geliyordu. Iğdır'daki malum bombalı saldırının ardından Dilucu Sınır Kapısı'ndan geçişlerin akşam saatlerinde durdurulmasıyla bu ülkeden Erzurum'a gelen hastaların sayısında azalma yaşandı. Gece Türkiye topraklarına girip, 5- 6 saatlik yolculuktan sonra Erzurum'a gelen Nahçıvanlı hastalar, aynı gün kamu ya da özel hastanelerde muayene olduktan sonra ülkelerine dönebiliyorlardı. Ayrıca bu kişiler lokanta, otel hediyelik eşya harcamalarıyla da şehir ekonomisine katma değer sağlıyordu." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Terör, doğuda sağlık turizmini vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER