Çiloğlu: Yaş sebze ve meyvede piyasa kendini dengeler paniğe gerek yok


Afyonkarahisar Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Çiloğlu, Rusya krizi ile birlikte sebze meyvenin üreticinin elinde kalacağı ve zarar edeceği yönündeki söylentilere katılmadığını söyledi.

Çiloğlu, Rusya ile geçmişte de sorunlar yaşandığını belirterek, dışarıya giden ürünlerin iç piyasa da değerlendirileceğini bir süre sonra üretim tüketim dengesinin kendiliğinden oturacağını belirtti. Çiloğlu, iç piyasalarda meyve sebzede bolluk sinyalleri aldıklarını ifade ederek, Rusya dışında başkaca ülkelere de meyve sebze ihracatı yapılabileceğini belirtti.

Çiloğlu, uçak krizinin ardından Rusya'nın yaş sebze ve meyve ihracatını kesmesiyle üreticilerin iç piyasaya yönlendirildiğini anlattı. İç piyasa da eskiye göre daha bolluk ve ucuzluk olacağını kaydeden Çiloğlu, "Sektör temsilcilerini durumu hassasiyetle takip ediyor. Temennimiz krizin bir an önce aşılmasıdır. Uçak krizi ile başlayan gerginlik sürüyor. Bu gerilim sektörümüze de olumsuz yansıyor. İstediğimiz sorunun önce çözülüp eski haline dönmesidir. Bilindiği gibi yaş sebze ve meyve sektörü Akdeniz Bölgesinde yoğun olarak süre geliyor. Üretilen meyve ve sebzeler iç piyasada tüketilip geriye kalan bölümü Rusya'ya ihraç ediliyordu. Krizle birlikte Rusya'ya ihracat yapılamadığı için yaş sebze ve meyve iç piyasaya dağıtılıyor." dedi

Piyasada sebze meyve bolluğu olacağı sinyalleri olduğunu ifade eden Çiloğlu, domates, portakal gibi sebze ve meyvelerin üreticilerin elinde kalacağı ve büyük zararlar olacağı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını dile getirdi. Çiloğlu, "Hiçbir şekilde üreticinin elinde Rusya'ya ve ya başka ülkelere de gitmese de ürün üreticinin elinde elin de kalmaz. Bir şekilde ucuz veya değerinde iç piyasa da değer bulur değerlenir. Bu ürünlerin iç piyasada değerlendirildiğinden kimsenin şüphesi olmasın. Böyle gitmesini hiçbir şekilde temenni etmiyoruz. Üreticinin gözünde iç piyasadan önce ihracat daha önemlidir." diye konuştu.

Üretimi yapılan ürünlerin yakın zamanda Rusya dışında başka ülkelere gönderilmesi gibi olumlu gelişmelerinde olabileceğini değinen Çiloğlu, geçmişte de bu tür sıkıntılar olduğunu hatırlattı. CİHAN
<< Önceki Haber Çiloğlu: Yaş sebze ve meyvede piyasa kendini dengeler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER