"Trafik cinayetlerinin asıl sorumlusu siyasal iktidardır"


TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, "Trafik cinayetlerinin asıl sorumlusu kamusal eğitim ve denetim ile mühendislik hizmetlerini devre dışı bırakan siyasal iktidardır." dedi.

Son zamanlarda otobüs, minibüs, midibüs gibi toplu taşıma araçlarında meydana gelen birçok ölümlü ve yaralamalı trafik kazasına dikkat çeken Ali Ekber Çakar, yazılı açıklamasında, kamu hizmeti olması gereken toplu taşımacılık hizmetlerini özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, esnek ve yoğun çalıştırmaya tabi tutan, eğitimsizliği önemsemeyen, toplumun can ve mal güvenliğini önemsemeyen yetkililerin, 'kader' ve 'işin fıtratı' gibi alışılageldik yaklaşımlarla sorumluluklarını örtmeye çalıştığını ve sistemik sorunları çalışanlara yıktıklarını söyledi.

Çakar, en son Ankara'da Dikimevi semtinde bir belediye otobüsü ile özel bir aracın kaza yapması ve aynı anda iki otobüsün yolu kaplamış olmaları nedeniyle tıkalı olan trafiği aşmak için kaldırıma çıkan EGO otobüsünün durağa girmesi, ardından kaldırımda yaklaşık 100 metre ilerlemesi sonucu 13 yurttaşın yaşamını kaybettiği, çok sayıda yurttaşın yaralandığı olayı hatırlattı.

Olayın sürücü kusurundan kaynaklı gibi görünmekle birlikte, kolaycılığa yönelerek kusurun bütün sorumluluğunu sürücüye yüklememek, onun da içinde yer aldığı koşulların bütününü görmek gerektiğine vurgu yapan Çakar, şöyle dedi:

"Zira birçok olumsuz etken bulunmaktadır: Kamusal hizmet ve kamu taşımacılığı özelleştirme sürecine tabi tutulmuştur. Belediye otobüslerinde çalışma koşulları çok ağır olan taşeron firma işçileri çalıştırılmaktadır. Sürücülerin gerekli tıbbi psikoteknik, psikomotor, el-ayak koordinasyonu vb. testleri ile her araca göre yenilenmesi gerekli eğitimlerin yapılıp yapılmadığının irdelenmesi gerekmektedir. Ayrıca söz konusu testlerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliğinde olduğu gibi beş yılda bir değil, yıllık olarak ve kamu adına Türk Tabipler Birliği tarafından yapılması, sürücülerin ara kontrollere de tabi tutulması gerekmektedir.
Özellikle belirtmek isteriz, bu ve benzeri kazalar, insani gereklilikleri karşılamaya yönelik bilimin ve tekniğin gereği olan standart ve kuralların her düzeyde benimsenmesi ve uygulanması ile önlenebilecektir. Bu kapsamda araçların iki muayene arasındaki periyodik bakımı, sürücü eğitimi, araçlarda güvenli bakım ve yedek parça kullanımı gibi konularda ivedilikle mevzuat düzenlemesi yapılmalı, Makina Mühendisleri Odası tarafından eğitilip belgelendirilmiş 'Araç Teknik Denetim Mühendisleri'ne denetim yetkisi verilmelidir."

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, kamu hizmeti sayılması gereken toplu taşımacılıktaki özelleştirme-taşeronlaştırma-sendikasızlaştırmanın durdurulmasını, çalışanların özlük ve sendikal haklarının tanınması, mühendislik hizmetlerinin devreye sokulması, kamusal denetim olanaklarının geliştirilmesi, trafikle ilgili mevzuat eksiklikleri ve boşlukların ivedilikle giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber "Trafik cinayetlerinin asıl sorumlusu siyasal iktidardır" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER