Türkeş: Doğu Akdeniz'deki trajik gelişmeler Kıbrıs'ta çözümün önemini gösteriyor


Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Doğu Akdeniz'de ve çevresinde son dönemde yaşana trajik gelişmelerin, Kıbrıs meselesinin daha fazla gecikmeden adil ve kalıcı bir çözüme ulaştırılmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Türkeş, "Yakın coğrafyamızdaki çalışmalar ve insani krizler ve bunlara çare bulmakla sorumlu uluslararası mekanizmaların yetersizliği, adada garanti sistemi sayesinde 41 yıldır hüküm süren barış ve huzur ortamıyla çarpıcı bir tezattır." dedi

KKTC'nin 32. kuruluş yıldönümü çerçevesinde gerçekleştirilen tören ve kutlamalara katılmak amacıyla Türkeş, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, TBMM Başkan Vekili Mehmet Naci Bostancı Ada'ya geldi.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda gerçekleştirilen KKTC'nin 32. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Tuğrul Türkeş, Kıbrıs Türk halkının hür iradesi ile kendi geleceğini belirleme hakkında hiçbir şekilde ödün vermeyeceğini dile getirdi. Türkeş, KKTC'nin zorlu ama onurlu mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu, bundan tam 32 yıl önce tüm dünyaya kanıtlamış ve büyük bir kıvançla 15 Kasım 1983'te KKTC'yi ilan ederek tarihi mücadelesini taçlandırdığını aktardı.

"KAPSAMLI ÇÖZÜM ÖNCELİĞİMİZ DEVAM EDİYOR"

Kıbrıs sorununun yarım asrı aşkın bir süredir uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler 'in (BM) gündeminde yer aldığını ifade eden Türkeş, "Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı iyi niyet ve samimiyetle hareket etmiş adil kalıcı, yaşayabilir çözüme ulaşılabilmesi için bir adım önde olmuştur. Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini meşru haklarını teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması önceliğimiz devam etmektedir." şeklinde konuştu.

"VAKİT KAYBETMEKSİZİN ÇÖZÜME ULAŞMAK MÜMKÜN"

"Türk tarafı mevcut BM kapsamlı müzakere sürecinin en kısa zamanda başarıyla sonuçlanması için gereken siyasi iradeyi muhafaza etmekte ve yöndeki girişimlere destek vermeyi sürdürmektedir" diyen Türkeş, şunları söyledi: "Müzakere sürecine hâkim olan mevcut olumlu atmosferin değerlendirilerek daha fazla vakit kaybetmeksizin çözüme ulaşılması mümkündür. Bunun için Türkiye garantör ülke olarak her türlü desteği vermeyi sürdürecektir. Biz bu konuya sadece Kıbrıs penceresinden değil, tüm bölgeyi kapsayan geniş bir çerçeveden bakıyoruz."

"ÇÖZÜM BAŞTA AKDENİZ OLMAK ÜZERE GENİŞ COĞRAFYAYA OLUMLU YANSIYACAK"

Ada'da varılacak kalıcı ve adil çözüm bölgenin acilen ihtiyacı olan istikrar unsurlarına bir yenisini ekleyeceğini belirten Tuğrul Türkeş şöyle devam etti: " Kıbrıs'taki çözümün adadaki tarafların ötesinde başta Doğu Akdeniz'de olmak üzere geniş bir coğrafyaya olumlu yansımaları olacaktır. Çözüm Doğu Akdeniz'de barış ve istikrar ve işbirliğinin hâkim olmasına katkı sağlayacak bu da başta Kıbrıs'taki iki taraf olmak üzere ilgili tüm taraflar olmak üzere uluslararası toplumun ve dünya barışının menfaatine olacaktır. Bulunacak çözüm ve iki tarafın bir ortaklık devleti kurmasıyla adanın gerçek potansiyeli ortaya çıkacak şimdiye kadar gerçekleşmeyecek pek çok imkân ve pek çok proje ve girişimin hayata geçirilebilmesi mümkün olacaktır."

Türkeş, Ada'ya gelen suyun etkin kullanılması amacıyla çalışmaları devam eden Tarım Master Planı'yla KKTC'nin hiç olmadığı kadar yeşil bir görünüme kavuşacağını dile getirerek, Anadolu'dan gelen suyun sadece KKTC'ye değil Ada'nın tamamına hayat verebilmesini, adil, kalıcı ve kapsamlı çözümün bununla taçlanmasını gönülden dilediğini kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkeş: Doğu Akdeniz'deki trajik gelişmeler Kıbrıs'ta... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER