Türkiye bu konuda alarm veriyor

Türkiye, kişi başı mevduatta Avrupa ülkeleri arasında sondan ikinci oldu.

Türkiye bu konuda alarm veriyor

Ekonomideki kötü gidişat vatandaşın tasarrufunu vurdu. Türkiye, kişi başı mevduatta Avrupa ülkeleri arasında sondan ikinci oldu. Krizdeki Yunanistan bile bizi geçti. Tür­ki­ye, ki­şi ba­şı mev­du­at­ta Av­ru­pa ül­ke­le­ri ara­sın­da son­dan ikinci ol­du.

Bugün'den Yelda Ataç'ın haberine göre, 4 bin eu­ro ile an­cak Ro­man­ya­’yı ge­ri­de bı­ra­ka­bi­len Tür­ki­ye, ban­ka­cı­lık sis­te­min­de ki­şi ba­şı mev­du­at­ta bi­rin­ci du­rum­da­ki Lük­sem­bur­g’­un 200’de bi­ri, ikin­ci İr­lan­da­’nın 21’de bi­ri ka­dar ki­şi ba­şı mev­du­ata sa­hip ola­bil­di.

Araştırma 29 ülkeyi kapsıyor

Av­ru­pa Mer­kez Ban­ka­sı­’nın 2013 yı­lı ve­ri­le­ri­ne da­ya­na­rak yap­tı­ğı 29 ül­ke­yi içe­ren kar­şı­laş­tır­ma­ya gö­re, uzun za­man­dır eko­no­mik dar­bo­ğaz ya­şa­yan Yu­na­nis­tan da­hi Tür­ki­ye­’nin 6 ka­tı ki­şi ba­şı mev­du­ata sa­hip ol­ma­sı ile dik­kat çek­ti.

Kü­çük­le­ri bi­le ge­çe­me­dik

Tür­ki­ye Ban­ka­lar Bir­li­ği­’nin Ban­ka­cı­lık Sek­tör Ra­po­ru­’n­da yer ve­ri­len kar­şı­laş­tır­ma­ya gö­re, Av­ru­pa Mer­kez Ban­ka­sı 2013 ve­ri­le­ri kay­nak­lı ki­şi ba­şı mev­du­at en yük­sek 802 bin eu­ro ile Lük­sem­bur­g’­da, en dü­şük 3 bin eu­ro ile Ro­man­ya­’da gö­rül­dü.

Tür­ki­ye 4 bin eu­ro ile son­dan ikinci olur­ken, 8 bin eu­ro ve al­tı ile en az ta­sar­ruf sa­hi­bi ül­ke­ler ka­te­go­ri­sin­de Bul­ga­ris­tan, Lit­van­ya, Po­lon­ya, Ma­ca­ris­tan, Slo­vak­ya ve Hır­va­tis­ta­n’­ın da­hi al­tın­da yer al­dı.

Lüksemburg birinci

En yük­sek mev­du­at sa­hip­le­rin­de 802 bin eu­ro ile Lük­sem­burg açık ara bi­rin­ci ol­du. Onu, 84 bin eu­ro ile İr­lan­da, 62’şer bin eu­ro ile İn­gil­te­re ve Hol­lan­da, 61 bin eu­ro ile Gü­ney Kıb­rıs Rum Ke­si­mi, 60’ar bin eu­ro ile Fran­sa ve Avus­tur­ya ta­kip et­ti. Bu ül­ke­le­rin ar­dır­dan 56 bin eu­ro ile Al­man­ya, 55 bin eu­ro ile Bel­çi­ka, 51 bin eu­ro ile Da­ni­mar­ka, 47 bin eu­ro ile Mal­ta, 44 bin eu­ro ile İs­pan­ya, 41 bin eu­ro ile İs­veç gel­di.

Yunanistan'ın gerisindeyiz

Ekonomisi son yıllarda gittikçe ağırlaşan Yunanistan kişi başı 24 bin euro mevduat ile dikkat çekti. Ekonomisi sıkıntılı bir başka ülke olan İtalya da 39 bin euro ile listede orta sıralarda yer aldı. Türkiye, aynı döneme ilişkin kişi başı aktiflerde de 8 bin euro ile Litvanyayla sondan üçüncü olabildi.
<< Önceki Haber Türkiye bu konuda alarm veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER