Türkiye'nin en büyük çadır kentinin lağım suları tarım arazilerine akıyor


Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Türkiye'nin en büyük mülteci çadır kentinin kanalizasyon sularının tarım arazilerine akıtılmasına çiftçiler tepki gösterdi.

Suruç-Şanlıurfa yol güzergâhında bulunan ve 35 bin kişilik mülteci barındırabilme kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük en modern çadır kenti konumunda bulunan çadır kentinin lağım suları, gelişigüzel civardaki tarım arazilerine salıverilmesi nedeniyle arazi sahipleri isyan ediyor. Yetkililerin bu çevre felaketine olaya duyarsız kaldığını söyleyen arazi sahibi çiftçiler, "Bu lağım suları yüzünden tarlamızı ekip biçemiyoruz. Ortalık pis kokudan geçilmiyor. Salgın tehlikesiyle karşı karşıyayız." dedi

Yıllar yılı Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na su gelmesinin yolunu gözlediklerini ancak su yerine ovaya kendi arazileri civarına kurulan çadır kentten pis kanalizasyon suyu aktığını belirten tarla sahibi Ali Ösun, "Çadır kentin lağım suları 5 km civarda bulunan tarım arazilerine gelişigüzel akıtılmakta. Biz bu yüzden tarlalarımızın bir kısmını atıl halde bırakmaktayız. Bu soruna bir çare bulunması için defalarca kaymakamlığa başvurduk, fakat bir netice alamadık." dedi. Ösun, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Çadır kentin gelişigüzel ovadaki arazilere akıtılan lağım suları bölgede nefes almayı imkansız hale getirmiş durumda. Yer yer verimli tarım arazilerinde oluşan lağım bataklığı yüzünden Sivrisinekler, böcekler ve kanatlı zararlıların sayısı giderek her geçen gün giderek artıyor. Tarım alanlarının zemin su seviyesi atıklar nedeniyle giderek yükseliyor. Bu bir çevre katliamıdır."

"ÇADIR KENTİN ATIK SU ARITMA TESİSİ BİLE VAR, AMA ARITMIYOR"

Büyüksergen köyünden Türkiye Ziraatçılar Derneği Şanlıurfa Temsilcisi Müslüm Ösun ise açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yaptığı 35 bin kapasiteli Türkiye'nin en büyük ve en modern denilen çadır kentinde atık su arıtma tesisi olduğu halde suların arıtılmadan ovadaki arazilere salıverilmesinin korkunç bir sorumsuzluk olduğunu söyledi.

Müslüm Ösun, şöyle devam etti: "Bu çadır kentin atık su projesi adı altında arıtma tesisi olduğu halde bu tesislerde neden kirli su arıtılmıyor. Çadır kente kurulan bu arıtma tesisleri eğer atıl hale getirilip kullanılmayacaksa neden milyonlar israf ediliyor çarçur ediliyor? Bu lağım suları niçin Suruç Ovası'nın en verimli topraklarına sorumsuzca salıveriliyor? Bu suyun derhal arıtılması gerekiyor. Zira ovanın tarımı katlediliyor. Yaşanan sorunla ilgili Suruç Kaymakamlığına başvurduk. Kaymakamlık konunun Şanlıurfa İl AFAD Müdürlüğü'nde olduğunu beyan etti. Biz de AFAD ile görüştük. AFAD bize, 'En kısa zamanda gelip projelendirme yaparak yeni atık kanalları açacağız.' sözü verdi. Fakat AFAD'ın bu sözünün üzerinden aylar geçmesine rağmen ve verdikleri sözü defalarca dillendirmemize rağmen bir sonuç alamadık, çaresiziz."
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin en büyük çadır kentinin lağım suları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER