Türkiye'nin en büyük safran tarlasında hasat başladı

Türkiye'nin en büyük safran tarlasında hasat başladı

Türkiye'nin en büyük safran tarlasının bulunduğu Safranbolu ilçesinde, yetiştirilen safran bitkisinin hasadına başlandı.

Yukarı Çiftlik Köyü'nde İsmail Yılmaz eniştesi Mustafa Turhan birlikte Türkiye'nin en büyük safran tarlasında üretmeye başladı. Osmanlı döneminde 8-10 ton safran yetiştirilen ilçede son zamanlarda üretim iyice azalmıştı. 2002 yılında başlatılan teşvikler sayesinde safran üretiminde artış görüldü. Üreticiler Yılmaz ve Tarhan, köylerindeki 10 dekarlık araziye bin 700 kilo safran dikerek Türkiye'de bir ilke imza attı.

Amaçlarının yok olmak üzere olan safran bitkisini yeniden canlandırmak olduğunu belirten safran üreticisi İsmail Yıldız, "Bu yıl 10 dekarlık araziye bin 700 kilo safranı diktik. Şu anda hasada başladı. Bu yıl 4 kilo civarında safran bekliyoruz." dedi. Yılmaz, safranın kansere ilaç olarak kullandığını sözlerine ekledi.

ANALİZLERE GÖRE DÜNYANIN EN KALİTELİ SAFRANI SAFRANBOLU'DA YETİŞİYOR

Analiz raporlarına göre, dünyanın en kaliteli safranın, Safranbolu safranı olduğu belirtildi. Safran, içindeki etkin maddeler ve hücre yenileme özelliği nedeniyle son olarak ilaç sanayinde özellikle kanser tedavisinde kullanılıyor. Kullanılan hastalarda iyileşme süresinde olumlu sonuçlar alındığı ifade edildi.

İL MÜDÜRÜ ÇATAKLI: 2015 YILINDA SAFRAN ÜRETİMİNDE YÜZDE 25 ARTTI

Karabük İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı ise teşviklerle her yıl üretimin arttığını belirterek, "İlimizde Safran yetiştiriciliği 49 çifti tarafından 53 dekarlık alanda yapılmaktadır. Ama bu rakamlar istediğimiz düzey değil. En büyük hedefimiz Safranbolumuzun simgesi olan safran üretimini artırmaktır. Bu yıl 3 yeni çiftçimiz 13 dekarlık alanda ilk defa üretime başladılar. Geçen yıl 15 kilo safran elde edilirken, bu yıl hava şartlarına bağlı olarak 20 kilo civarında safran elde edildi. Geçtiğimiz yıllarda olduğu bundan sonra da safran üreticimize her türlü desteği vereceğiz." dedi.

Öte yandan hakiki Safranbolu safranın kilosu 18 ila 20 Bin TL arasından alıcı buluyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin en büyük safran tarlasında hasat başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER