Üretici, artan et fiyatlarından dertli


Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (Et-Bir) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, artan et fiyatlarının tüketicinin yanında besici ile endüstriyi de vurduğunu dile getirdi.

Bılıkçı, fahiş fiyatları ithalatın değil de hayvan varlığının artışının önleyeceğini vurguladı.

Bılıkçı, Türkiye'de kırımız ete talebin arttığına ama birey başına tüketimin Avrupa ortalamasının üçte biri olduğuna işaret etti. Kırmızı etin çocuklar için çok önemli olduğunu anlatan Balıkçı, "Bu nedenle kırmızı et tüketiminin artmasını umut ediyoruz. Ancak fiyatlar buna geçit vermiyor." dedi ve ekledi:

"Karkas et fiyatları 2014'te 14 - 15 lira idi, 25 lira seviyesine geldi. Bunun en önemli nedenlerinden birinin Türkiye'de etlik besi hayvan sayısının yetersiz kalması olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'de daha evvel bir bunalım oldu, hayvan varlığı geriledi. Buna karşı 2009-2013 döneminde ithalat yapıldı ve sektör rahatladı. 2013 sonrası gerek olmadığı iddiası ile et ithalatı durduruldu."

İthalatın durması ile fiyat artışlarının görüldüğünü belirten Et-Bir Yönetim Kurulu Başkanı, şöyle devam etti:

"Çare olarak karkas et ithalatı görüldü. Ancak biz bunun geçici çare olduğundan söz ediyoruz. Birlik olarak karkas et ithalatı ile Türkiye'nin bu önemli sorununun aşılabileceği kanaatinde değiliz. Çarenin hayvan varlığı ve bağlı olarak et üretiminde kendi kendine yetebilen bir seviyeye gelmesi olduğu kanaatindeyiz."

Teşvik talebinde bulunan Mustafa Bılıkçı, şunları kaydetti:

"İlave olarak besilik yem ithalatında KDV'yi kaldırarak bu fiyatları aşabiliriz. Dışarıdan gelen yemden de KDV ve fonu kaldırılarak ve besilik hayvan getirilerek bu hayvanları besleyerek fiyatları geriletebiliriz. AB fiyatlarına çekemesek de açığı bir miktar kapatabiliriz. Devletin belli bir miktar yardımı var."
CİHAN
<< Önceki Haber Üretici, artan et fiyatlarından dertli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER