Uygurtürk: Bakanlığın, 'Çin zülmü' açıklaması yetersiz


Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, Dışişleri Bakanlığı'nın Çin Halk Cumhuriyeti'nin Uygur Türklerine uyguladığı baskıcı tutumla ilgili yaptığı açıklamanın yetersiz olduğunu söyledi. Uygurtürk, katliamları unutturmamak için cumartesi günü 40'ın üzerinde sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Çin'in protesto edileceğini duyurdu.

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Doğu Türkistan olarak bilinen Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerine yönelik yaptığı katliamlar ve son olarak oruç tutmalarını yasaklayan tutumu tepki çekmeye devam ediyor. Merkezi Kayseri'de bulunan Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde uygulanan baskı ve inanç yasaklarıyla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamanın yetersiz olduğunu söyledi. Bakanlığın 'üzüntü' ve 'derin kaygı' duyulduğu şeklinde yaptığı açıklamanın diplomatik olduğunu değerlendiren Uygurtürk, "Suriye ve Filistin için yapılan açıklamaların onda biri bile değil. Doğu Türkistan fazla gündeme gelmiyor. Bu da zannediyorum Çin ile olan ekonomik ilişkilerden kaynaklanıyor." dedi.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberler kamuoyumuzda üzüntüyle karşılanmıştır. Toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen bahse konu haberlerden duyduğumuz derin kaygı Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisine de iletilmiştir" ifadeleri yer aldı.

CİHAN
<< Önceki Haber Uygurtürk: Bakanlığın, 'Çin zülmü' açıklaması yetersiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER