Afroditin güzelliğine kavuştuğu suyla konutları ısıtıyorlar

Afroditin güzelliğine kavuştuğu suyla konutları ısıtıyorlar -İdanın mitolojik tarihinde güzellik tanrıçası olarak geçen Afroditin, cüzzam hastalığına yakalandıktan sonra tekrar eski güzelliğine kavuştuğu belirtilen Güredeki kaplıc


BALIKESİR (A.A) - İdanın mitolojik tarihinde güzellik tanrıçası olarak geçen Afroditin cüzzam hastalığına yakalandıktan sonra tekrar eski güzelliğine kavuştuğu belirtilen Güredeki kaplıca sularıyla bin konut ısıtılıyor.
     Edremite bağlı Güre beldesinin Belediye Başkan Yardımcısı, Güre Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Ahmet Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinin antik tarihe uzanan geçmişe sahip kaplıcalarıyla tanındığını söyledi.
     Kazdağlarının (Yunan mitolojisindeki adı İda) mitolojik tarihinde, güzellik tanrıçası Afroditin cüzzam hastalığına yakalandıktan sonra eski güzelliğine tekrar Güre bölgesindeki kaplıcalarda kavuştuğunun yer aldığını ifade eden Çetin, sıcak suyun, termal tesisler ve oteller kadar konutların ısıtmasında da kullanıldığını bildirdi.
     Çetin, belediyenin 10 yıl önce aldığı meclis kararıyla, jeotermal kaynaklarla işletmeyi vakıfa verdiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Yaklaşık 5 yıl önce başlattığımız proje kapsamında farklı kaynaklardan 70 dereceye ulaşan sıcaklıktaki termal suları, konutların ısıtmasında kullanmaya başlandı. Toplam 3 milyon dolarlık bir proje etap etap ilerliyor. Halen tamamlanmış değil. Şu ana kadar 1,5 milyon dolarlık harcama yaptık. Yer altından 70 derece sıcaklıkta gelen suyu, doğrudan otellere ve termal tesislere veremiyoruz. Bir miktar sıcaklığını düşürmemiz gerekiyor. Bunun için proje, iki yönlü fayda sağlıyor.
    
     -Tamamen çevreci yerli kaynak-
    
     Termal suyla ısıttıkları suyu konutlara verdiklerini anlatan Çetin, Bu şekilde ısısı düşen termal suyu, rahatlıkla tesis ve otellere verebiliyoruz. Geri kalan ihtiyaç fazlası soğumuş suyu, 4 farklı noktadan 250-300 metre derinliğe enjekte ediyoruz dedi.
     Beldedeki 2 bin konutun önünde jeotermal su vanası bulunduğunu, ancak henüz bininin aktif olarak ısıtıldığını vurgulayan Çetin, İller Bankasıyla ortak yeni sıcak su kuyu yatırımları yaptıklarını, daha yüksek debi ve sıcaklıkta buldukları suyla, yeni konutları etap etap ısıtmaya katacaklarını söyledi.
     Konutların 70 dereceye varan suyla ısınmak için ayda sadece 50 lira ödediğini dile getiren Çetin, şunları kaydetti:
     Hedefimiz 12 bin konuttan 3 binini jeotermal suyla ısıtmak. Milli enerjimizi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Doğal gazın kullanıldığı yerlerde, kışın aylık konut başına 300 liranın üzerinde ısınma gideri olabiliyor. Kat kaloriferi deseniz, mazotun fiyatı ortada. Bunlar ithal, termal su tamamen yerli. Odun ve kömüre oranla da çok ucuz. Ayrıca en çevrecisi termal kaynaklarımız. Kazdağlarının eteklerinde bulunuyoruz. Böylesine doğa harikası bir yeri korumak gibi zorunluluğumuz var. Termal suyla ısınmanın çok yönlü faydaları bulunuyor.
    
     Muhabir: Zafer Akpınar
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER