Arap baharı ekseninde Türkiyede Kürt sorunu

Arap baharı ekseninde Türkiyede Kürt sorunu -Gazeteci yazar Çandar: Sınırların değişmesi illa Türkiyenin küçülmesi değil, daha fazla büyümesi ihtimalini getirecek bir şey


HAKKARİ (A.A) - Gazeteci yazar Cengiz Çandar, Sınırların değişmesi illa Türkiyenin küçülmesi değil, daha fazla büyümesi ihtimalini getirecek bir şey dedi.
     Gazeteci yazar Cengiz Çandar, Hakkari Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Arap baharı ekseninde Türkiyede Kürt sorunu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
     Konuşmasına davetlilere Kürtçe hoş geldiniz diyerek başlayan Çandar, Suriyede yaşanan olayların bize, insanlara anlattığı yeniden tarih yapılmaktadır ve bu yapılmakta olan tarih birinci dünya savaşından sonra kurulmuş olan tarihi hem iptal edecek, hem de yeniden düzenlenecektir dedi.
     Birinci dünya savaşı sonrası çizilen sınırların halkları böldüğünü, bir birine düşürdüğünü ve kardeşleri ayırdığını ifade eden Çandar, şöyle konuştu:
     Bu durumun düzelmesi gerekiyor. Bu gelişmelerle açılan yeni tarih seyrinde bu düzelme olacaktır. Hatta biraz da öteye giderek, ben Türkiye içinde ve dışında katıldığım bütün konferanslarda, orta doğuda sınırların değişeceğini söyledim. Şimdi bu sözüm Türkçe tercüme edilince, bazı çevrelerde bir takım ziller çalmaya başladı. Bu ne demek istiyor filan, bir garip bölünme korkusu var. Sınırlar değişecektir denince akla bölünme, parçalanma yok olmak geliyor. Sınırların değişmesi illa Türkiyenin küçülmesi değil, daha fazla büyümesi ihtimalini getirecek bir şey. Birinci dünya savaşı sonrası Osmanlı Devletinin dağılması üzerine fiziki olarak çizilen sınırlar bir çok şeyi birbirinden ayırdı. Bugün yaşadığımız bütün sorunlara da rehberlik etti.
    
     -Bu sınırlar düzeltilecektir
    
     Kürt sorununun temelinin birinci dünya savaşı ve çizilen sınırlar olduğunu iddia eden Çandar, Bu çizilen sınırlar, Arapları Türklerden, Arapları bir birinden ayırdı. Kürtler 3e ayrılarak 4 parçaya bölündüler ve devletsiz kaldılar. Bu Arap baharı veya Arap devrimi, birinci dünya savaşından sonra yerleştirilen düzeni ve o düzenin üzerinde oturan rejimleri sarsmaya başladığı andan itibaren birinci dünya savaşı sonrası düzen, düzeltilerek yenilenecektir. Bu kadar çok Arap devleti olmayacaktır. İkincisi Türkler bu bölünmüşlükle yaşamayacaklar, yaşamamaları gerekiyor. O zaman bu sınırlar düzeltilecektir dedi.
     Konferansa, Hakkari Vali Yardımcısı Muhammet Önder, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Cemil Durmuş, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
    
     Muhabir: Yılmaz Kazandıoğlu / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Arap baharı ekseninde Türkiyede Kürt sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER