Beyaz altından yapılan Yunus Emre figürlerine

Beyaz altından yapılan Yunus Emre figürlerine ilgi -Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi dolayısıyla deniz köpüğü, köstebek taşı, beyaz altın olarak da bilinen lületaşının ustaları tarafından


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi dolayısıyla deniz köpüğü, köstebek taşı, beyaz altın olarak da bilinen lületaşının ustaları tarafından Yunus Emre figürlü zarf açacağı, bibloları, buzdolabı süsleri yapımına ağırlık verildiği bildirildi.
     Eskişehir Lületaşı ve Diğer Değerli Taşlar El Sanatları Üretimi, Pazarlama ve İşletme Kooperatifi Başkanı İsmail Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 45 yıldır işlediği lületaşının dünyanın bir çok yerinde deniz köpüğü, köstebek taşı, beyaz altın olarak da bilindiğini kaydetti.
     Eskişehirde lületaşının 350 yıldır çıkartılan bir maden olduğunu ifade eden Ayan, şöyle konuştu:
     En kaliteli lületaşları Türkmentokat ile Karatepe arasındaki Sarısu ocaklarından, Margı, Beyaz Altın ve Başören köylerindeki lületaşı madenlerinde bulunuyor. Lületaşının boyutu ve biçimi verilecek şekle yön gösterebiliyor. Her taşa istediğiniz figürü veremiyoruz. Taşın doğal biçimine en uygun modelin seçilmesi gerekir. Nemli taşa özel biçimlendirilmiş bıçaklarla şekil veriyoruz.
    
     -Yunus Emre figürlü ürünlere yoğun ilgi var-
    
     Ayan, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatarak, kentin en önemli ürünlerinden olan lületaşının adını duyurmak için yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
     Eskişehirin Türk Dünyası Kültür Başkenti olması dolayısıyla lületaşından dünyanın en büyük Yunus Emre büstünü yaptığını anımsatan Ayan, şöyle konuştu:
     Yunus Emrenin büstünü 15 pamuklu dediğimiz bir taştan yaptık. Son rötuşlarını yapıyoruz. Yakın zamanda hazır olacak. Yunus Emre figürlü zarf açacaklarını, biblolarını, buzdolabı süslerini yapıyoruz. Yunus Emre ürünlerine yoğun ilgi var. Eskişehir iki değeri olan Yunus Emre ile lületaşını birleştirdik. Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile lületaşımızı hak ettiği değeri bulacaktır. Bu yıl, Türk Dünyası Kültür Başkentliğinin yanı sıra Yunus Emre Yılı da olsun.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Beyaz altından yapılan Yunus Emre figürlerine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER