Bigalı Mehmet Çavuş Çanakkalede 30 kişiyle

Bigalı Mehmet Çavuş Çanakkalede 30 kişiyle destan yazdı -ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atabay: Seddülbahir Kalesi içerisinde bulunan Mehmet Çavuşun askerleri sürekli yer değiştirip, ateş ederek sayılarını çok gösterdiler. Bu


ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Çanakkale Savaşlarının birçok kahramanının olduğu, onlardan birinin de sadece 30 kişilik takımıyla destan yazan Bigalı Mehmet Çavuş olduğu bildirildi.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Mart 1915 öncesinde bir kahramanın doğduğunu, Mustafa oğlu Bigalı Mehmet Çavuşun, Seddülbahirde büyük başarılar elde ettiğini söyledi.
     İtilaf donanmasının, 4 Mart 1915de 5 zırhlı ve 7 torpido desteğinde, 3 büyük sandalla Seddülbahir İskelesine gelerek, karaya 60 asker çıkardığını anlatan Atabay, Seddülbahir Tabyasının Osmanlılar tarafından boşaltılmış olmasına rağmen, bu bölgeyi kara saldırılarına karşı savunmaktan sorumlu olan 9. Tümen Komutanı Albay Halil Sami Beyin, 27. Alay 3. Tabur 10. Bölük eratından Mustafa oğlu Bigalı Mehmet Çavuş komutasındaki bir takım askeri, Seddülbahir Kalesine yerleştirdiğini kaydetti.
     Bigalı Mehmet Çavuşun, askerlerini deniz tarafına, karşıyı geniş bir açıdan görebilecek şekilde yerleştirdiğini ifade eden Atabay, 30 kişi olan Mehmet Çavuş ve takımının ellerinde, sadece el bombası ve tüfeklerinin bulunduğunu belirtti.
     İtilaf askerlerinin denizden saldırabileceğini düşünen ve geceleri 5 nöbetçi bırakan Mehmet Çavuşun, diğer askerleri ise kale içindeki siperlere yerleştirdiğini anlatan Atabay, karaya çıkan İngiliz askerleriyle Mehmet Çavuşun takımı arasında, 3 saat devam eden şiddetli bir çatışmanın yaşandığını dile getirdi. Atabay, şöyle dedi:
     Seddülbahir Kalesi içerisinde bulunan Mehmet Çavuşun askerleri sürekli yer değiştirip, ateş ederek sayılarını çok gösterdiler. Bu nedenle teknelerde bekleyen İngiliz askerlerinin tamamı karaya çıkamadı.
     Bigalı Mehmet Çavuşun tüfeğinin namlusu paramparça oldu, namlusu parçalanmış elindeki tüfeğini İngilizlere fırlattı ve yerdeki taşları alarak mücadeleye devam etti. Düşmana taşla saldıran Mehmet Çavuşu gören takım arkadaşları da açıktan ateş etmeye başladılar. Bu sırada Mehmet Çavuş başından ve göğsünün sağ tarafından yaralandı. Kıyıda bulunan İngiliz birlikleri, teknelerine binerek uzaklaşmaya başladı. Akşama doğru yedek (ihtiyat) kuvvetler Seddülbahire geldiğinde, mücadeleyi sadece 12 asker sürdürüyordu. 4 Martta Seddülbahirde 6 şehit, 13 yaralı verildi.
    
     -Mustafa Kemal, madalyayla ödüllendirilmesini istedi-
    
     Mithat Atabay, 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemalin, Seddülbahirin kuzeyindeki Haraptepeden Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşaya bir rapor göndererek, Bigalı Mehmet Çavuşun madalyayla ödüllendirilmesini istediğini söyledi. Atabay, Mustafa Kemalin bu olayı, şöyle anlattığını kaydetti:
     Söz konusu öğleden evvel saat 09.00da, düşmanın üç dretnot ve beş torpidosu tarafından Seddülbahir ve civarı bombardıman edilmeye başlandı. Bu sırada bir nakliye gemisiyle üç mavnası Seddülbahir İskelesine yanaşarak, asker çıkarmaya başlamış ve bombardıman himayesi altında bir subay kumandasında 70 kişilik tahmin edilen bir kuvvet ve bir makineli tüfek iskeleye çıkmıştır. 27. Alayın 10. Bölüğünden Mustafa oğlu Mehmet Çavuş kumandasındaki yarım takım tarafından çıkan düşman üzerine Seddülbahir tabyasından ateş açılıyor ve düşman da karşı ateşe başlıyor. Muharebe üç saat kadar devam etmiş, mesafenin azlığı ve askerimizin şiddetli ateşi altında ve en nihayet süngü hücumuna kalkması sayesinde düşman askeri sebat edemeyerek, birçoğu vurulmuş oldukları halde sandallarına binerek kaçmışlardır.
     Bombardıman sırasında 27. Alay 10. Bölükten 6 şehit ile 13 yaralımız vardır. Bunlardan üç şehit Seddülbahirde, diğer üçü Harap Tabyada bekleme mevziinde bulunan kıtadandır. Seddülbahirde şehit olan 13 neferden Nuhoğlu Nuhun cesedi bulunamamış ise de şehit olduğu kuvvetle muhtemeldir.
     İş bu muharebede, 46 bin 700 piyade mermisi sarf edilmiştir. Beş silah ile sekiz kasaturanın henüz bulunamadığı ve iki silahın kundaklarının harap olduğu ve bu konuda zayiat listesinin takdim edildiği arz olunur.
     Atabay, Enver Paşanın, Mehmet Çavuşu hastanede ziyaret ederek, madalya ile ödüllendirdiğini belirterek, Başkumandan Vekili Enver Paşa, Çanakkaleyi ziyaretinde, hastanede tedavi edilen Mehmet Çavuş ve eşini ziyaret etmiş ve harp madalyası ile ödüllendirmişti. Enver Paşa, Seddülbahir kahramanlarını ayrı ayrı tebrik etmişti diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bigalı Mehmet Çavuş Çanakkalede 30 kişiyle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER