Dünya Kültür Mirası Listesine girmek zor,

Dünya Kültür Mirası Listesine girmek zor, çıkmak çok kolay -UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz: -UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan 11 somut mirasımızla ilgili iyileştirme raporlarını gelecek toplantıd


KONYA (A.A) - Mümin Altaş - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Öcal, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan 11 somut mirasımızla ilgili iyileştirme raporlarını gelecek toplantıda mutlaka Dünya Kültür Mirası Komitesine sunmamız lazım. Dünya Kültür Mirası Listesine girmek zor ama çıkmak çok kolay dedi.
     Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin 11 somut, 9 soyut mirasıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yerini aldığını söyledi.
     Dünya Kültür Mirası Komitesinin disiplinli ve ince araştırmalar sonucunda listeye girmeye onay verdiğini vurgulayan Öcal, komitenin önemli yaptırımlarının olduğunu belirtti.
     UNESCO ile çalışılması nedeniyle onun koyduğu kurallara riayet edilmesi gerektiğini anlatan Öcal, şunları kaydetti:
     UNESCOnun, bir mirası listeye alması için belli kriterleri var. Eğer bu kriterlere uyulmazsa olumsuzluklar yaşanabilir. Listedeki miraslarımız Tehlike Altındaki Miras Listesine alınabilir. Böyle bir olumsuzluk olduğu için söylemiyorum ama UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan 11 somut eserimizle ilgili iyileştirme raporlarını gelecek toplantıda mutlaka Dünya Kültür Mirası Komitesine sunmamız lazım. Dünya Kültür Mirası Listesine girmek zor ama çıkmak çok kolay. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile komisyonumuz gerekli çalışmaları yapıyor. Listedeki yerlerin ilgililerine de çok sorumluk düşüyor.
    
     -Çatalhöyükte en önemli sorun alan yönetimi-
    
     Son olarak temmuz ayında Rusyada yapılan toplantıda Çatalhöyük Neolitik Kentinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alındığını anımsatan Öcal, Çatalhöyükün 9 bin 500 yıllık insanlık tarihini aydınlatan mükemmel bir eser olduğunu dile getirdi.
     Çatalhöyükün korunması, çevredeki halkın bu mirasın değerini daha iyi anlaması ve dünyaya tanıtılarak Türkiyenin bu mirastan en ileri seviyede faydalanması gerektiğini vurgulayan Öcal, sözlerine şöyle devam etti:
     Çatalhöyük ile ilgilenenlere büyük sorumluluk düşüyor. Burasıyla ilgili ödevlerimiz var. Çatalhöyükün listeden çıkmaması için öncelikli olarak alan yönetiminin yapılması lazım. Alanın korunması ve bunda kullanılacak finans kaynaklarının net bir şekilde belirlenmesi lazım. Oluşacak olumsuzluklarla Tehlike Altındaki Miras Listesine girmesi söz konusu. Ertesi yıl yine bir şey yapılmazsa çıkarılan miraslar arasına girebilir.
     Öcal, komisyon olarak Türkiyeden daha fazla mirasın listeye girmesi için çalıştıklarını, şehir şehir gezerek aday listede veya kesin listede bulunan eserleri incelediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Dünya Kültür Mirası Listesine girmek zor, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER