Eğitimde Model Arayışları

Eğitimde Model Arayışları -Malatya Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezince, Eğitimde Model Arayışları konulu program düzenlendi -Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstit


MALATYA (A.A) - Malatya Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezince (BİLSAM), Eğitimde Model Arayışları konulu program düzenlendi.
     Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda konuşan Vali Vasip Şahin, Türkiyede üzerinde en çok kafa yorulan konulardan birinin eğitim olduğunu belirterek, Herkes bu konuda bir şeyler düşünüp bir şeyler üretmeye çalışıyor. Ama sistematik bir şekilde bunların hayata geçirilmesi noktasında müthiş bir kafa karışıklığı var dedi.
     BİLSAM gibi kuruluşların akademik ve kullanılabilir düzeyde çözümler sunarak bu karışıklığı ortadan kaldıracağına inandığını ifade eden Şahin, bu konuda gönüllü kuruluşlara önemli görevler düştüğünü söyledi.
     Türkiyede ana dilde eğitim konusunun ele alındığı programa katılan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise Türkiyede asıl sorunun, dilden önce kimliği görmezden gelmekten kaynaklandığını ileri sürerek, Özellikle Cumhuriyetten sonra kurulan hükümetlerin bir çoğu muhafazakar olmasına rağmen kimliğin inkarına saplandıkları için zaten sıra dile gelmemiştir. Her şeyden önce görmemiz gereken, Kuran-ı Kerimde Allahu Tealanın dillerimizi farklı farklı kılmasıdır. Dolayısıyla Kürtçe de bu farklı dillerden bir tanesidir. Ama hiçbir zaman ne hikmetse ne hükümetler ne cemaatler bu ayetleri görmemişlerdir ifadelerini kullandı.
     Eğitimde 4+4+4 modeliyle birlikte ana dil konusunda adımlar atıldığına işaret eden Yıldırım, 5. sınıflar için Kürtçe ders kitabını 2 ayda hazırladıklarını belirterek, şunları söyledi:
     Kürt diliyle ilgili atılan adımlara çok hazırlıksız biçimde yakalanıldı. Görüldü ki bu işi götürebilecek ne bir kadro ne de bir ekip var. Örneğin, bir seçmeli dersin konmasına karar verildi ancak Milli Eğitimde bunu yapabilecek bir kadro yoktu. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığına bir mektup yazarak yol haritası çıkardık. Kendileri bize geldiler, Ankaraya davet edildik. 2 ay içerisinde 5. sınıflarda okutulmak üzere Kürtçe bir ders kitabı çıkardık. Bu kitap şu anda tüm Türkiyede seçmeli olarak okutuluyor. Hatta bazı yabancı ülkelerde bu kitabın internet üzerinden temin edilerek okutulduğu bilgisini aldık.
     Mesleki yönlendirme ve 4+4+4 eğitim sistemi, Sınav sistemleri ve dershaneler, Değerler eğitimi, Eğitimde 21. yüzyıl becerileri gibi konuların ele alındığı programa, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ve çok sayıda davetli katıldı.
    
     Muhabir: Ensar Özdemir / Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Eğitimde Model Arayışları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER