Gemlik tipi sofralık zeytine koruma ve

Gemlik tipi sofralık zeytine koruma ve destek primi talebi -Marmara Denizinin güney sahilleri ile doğuda İznik Gölü çevresi, batıda ise Trakyada Mürefteye kadar uzanan yay içerisinde yetiştirilen ürün için coğrafi tescil ve havza


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Marmara Denizinin Güney sahilleri boyunca doğuda İznik Gölü çevresinden, batıda Trakyada Mürefteye kadar uzanan bir yay içerisinde geleneksel olarak üretilen ve dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinden biri kabul edilen Gemlik tipi için, coğrafi tescil ve havza modeli ile koruma ve zeytinyağında olduğu gibi destekleme primi istendi.
     Yetiştirildiği bölgenin coğrafi yapısı, iklimi ve üretim şekli nedeniyle kendine özgü karakteristik özellikleri ve ayrı bir rayihası (güzel kokusu) olan Gemlik tipi sofralık zeytin, ince kabuğu, küçük çekirdeği, bol etli yapısı, etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesiyle diğer türlerden ayrılıyor.
     Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede en kaliteli sofralık zeytinin, Güney Marmarada yetiştirildiğini belirtti.
     Asa, Gemlik tipi zeytinin geleneksel olarak yetiştirildiği Güney Marmara boyunca uzanan havzasının dışında da üretildiğini, hatta son yıllarda bu türdeki zeytin ekimlerinde artış olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     Gemlik tipi zeytin, Türkiyenin her tarafında yetişmektedir. Ama damak tadıyla ve diğer özellikleriyle baktığımızda gerçekten Marmara Bölgesinde yetişen, yani bölgemizde, Güney Marmarada yetişen ürünler ön plana çıkmaktadır. Biz 2-3 yıldan bu yana bunu yüksek sesle seslendiriyoruz. Diyoruz ki; Merdiven altı üretim ve haksız rekabet var. Diğer bölgelerden 1-1,5 liraya alınan ürünler, maalesef Gemlik tipi diye de satılmıyor, Gemlik zeytini diye satılıyor. Yani, Artık bazı ambalajların üzerine Gemlik tipi de yazılmıyor Gemlik zeytini diye yazılıyor. Bu çok üzücü bir durum. Bu konuyla ilgili mutlaka ve mutlaka coğrafi tescil, havza modeli ve bu bölgedeki üreticilerin korunmasına ilişkin bir yapılanma olması gerekir.
    
     -En azından kilogram başına 25 kuruşluk bir destek...-
    
     Sofralık zeytine kilogram başına destekleme primi verilmesi beklentisine de değinen Asa, bu konuya ilişkin taleplerini yetkililere ve siyasetçilere ilettiklerini bildirdi.
     Asa, destek konusunda gerçekten çok çarpıcı bir durum yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Ham maddesi zeytin olan zeytinyağına destekleme yapılıyor, zeytine destekleme yapılmıyor. Yani çok çarpıcı bir durum. Kilogram başına mutlaka sofralık zeytine destekleme yapılması gerekir. Bu şekilde, aynı zamanda kayıt altına alınacaktır ve devletimize de katma değer kazandıracağına inanıyorum ve kayıt altına alınmasıyla Türkiyede yetişen sofralık zeytinin miktarı ve aynı zamanda yağlık zeytinin miktarı ortaya çıkacaktır. Şuan itibarıyla yağlık zeytini dahi, sofralık zeytin diye satan firmaların olduğunu düşünüyorum.
     Destekleme konusunda, teknik bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurgulayan Asa, En azından kilogram başına verilecek olan 25 kuruşluk bir destek, katma değeriyle birlikte ilk üreticiden son, nihai tüketiciye kadar, -üç defa el değiştirdiğini düşünelim- verilen desteğin fazlasıyla çıkacağına inanıyorum değerlendirmesinde bulundu.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Gemlik tipi sofralık zeytine koruma ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER