Global kriz Türkiyeyi nasıl etkiliyor- konferansı

Global kriz Türkiyeyi nasıl etkiliyor- konferansı -Yapı Kredi Bankası eski Genel Müdürü Karaçam: 2008deki krizde Türkiyenin hemen etkilenmemesinin nedeni 2001deki yaşanan kriz sonrası alınan önlemler


ADANA (A.A) - Yapı Kredi Bankası eski Genel Müdürü Burhan Karaçam, 2008deki krizde Türkiyenin hemen etkilenmemesinin nedeni 2001deki yaşanan kriz sonrası alınan önlemler dedi.
     Karaçam, TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu tarafından organize edilen Global kriz Türkiyeyi nasıl etkiliyor- konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan krizin ortaya çıkardığı tablo hakkında bilgi verdi.
     Türkiyenin geçmiş yıllarda yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve krizler hakkında bilgiler veren Karaçam, şunları kaydetti:
     2008de dış piyasada artan likidite nedeniyle şişen fiyatlar varlık fiyatları özellikle gayrimenkulde patladı. Birdenbire büyük zararlar ortaya çıkmaya başladı. Bu zararlar ABD ve Avrupada baş gösterdi. ABD zararları gördü yazdı, Avrupa ise bunu saklamaya çalıştı. Hala da saklamaya çalışıyor ama olmuyor. ABD kendi sıkıntılarını bir tarafa koymuş, büyümeye başlamış durumda. Ama Avrupayı görüyorsunuz Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz böyle bir duruma geldi. 2008deki krizde Türkiyenin hemen etkilenmemesinin nedeni 2001deki yaşanan kriz sonrası alınan önlemler. Bizim dışardaki gibi şişen piyasamız, gayrimenkul sektörlerimiz sanayimiz yok. Bu çerçevede biz daha sonra etkilendik.
     Karaçam, bu yıl ve gelecek yıl Avrupanın bazı önlemleri mutlak suretle yerine getirmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Çünkü likidite basarak, borç vererek bu sorunlar çözülmez. Avrupanın kredi piyasası sıkışacak bu sıkışma ile Türkiyenin kendisini dışarıdan kendisini dışarıdan finanse etme olanakları daralacak. Bizim karşımızda olan en önemli risk bu. Bu nedenle Avrupa artık büyüyemediği için piyasası daralmaya başladı. Biz bunun sonucunu da ihracatımızın daralmasında görüyoruz. Bu daralmayı hemen çözemiyoruz. Hemen oradaki boşluğu dolduramıyoruz. O nedenle kredi derecelendirme kuruluşu S&Pnin kararının temelinde yatan neden bu. Çünkü diyorlar sizin ithalat bağımlı bir ekonominiz var, dışarıda kredi olanakları kısılıyor, bunu da karşılaşabilmek için ihracat yapmanız lazım. Bu ihracatta da en büyük partneriniz Avrupa. Avrupa daralıyor, eğer Avrupa bunu başlayamazsa siz bunu nereden sağlayacaksınız. Nitekim Türkiye bu durumla karşı karşıya. Hükümetin açıkladığı yeni teşvik tedbirleri ile öngörülen hem iç bünyedeki hem de ihracata dönük sanayilerin desteklenmesini amaçlamıştır. Ama bunların sonuç vermesi en az 4-5 yıl. Dolayısıyla Türkiyenin önümüzdeki 2-3 yıllık süreci son yaşadığımız 5-6 yıl gibi olmayacak bizim buna hazır olmamız gerekiyor.
     Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök ise Türkiyede 2001 krizi yaşanmamış olsaydı inanıyorum ki 2008de çok farklı durumda olurduk dedi.
     ADASO toplantı salonunda düzenlenen konferansa, TOBB Adana Kadın Gİrişimciler Kurulu başkanı Nilgün Özler ve çok sayıda kişi katıldı.
     (VOL-AYC-ST)
<< Önceki Haber Global kriz Türkiyeyi nasıl etkiliyor- konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER