Kanserle Savaş Haftası

Kanserle Savaş Haftası -Bilecik Tabipler Odası Başkanı Dağlı: -Kanser hastalığı olan insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve maddi manevi yükünün azaltılmasında herkese görev düşmektedir


BİLECİK (A.A) - Bilecik Tabipler Odası Başkanı Ethem Dağlı, kanser hastalığı olan insanlara yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve maddi manevi yükünün azaltılmasında herkese görev düştüğünü kaydetti.
     Dağlı, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de ölüm nedenleri arasında ilk sıralara yerleştiğini ve önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşılarına çıktığını belirtti.
     Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde ağır kayıplara neden olduğunu belirten Dr. Dağlı, açıklamasında şunları ifade etti:
     Dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu orta ve düşük gelirli ülkelerde olacaktır. Kanser hastalığının en iyi yönü tedbir alınırsa yüzde 30-40 oranında önlenebilir olmasıdır. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, enfeksiyonlardan koruma için hassasiyet gösterilmesi ise hastalık riskini azaltacaktır. Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımı, güneş ışınları ve cep telefonu kullanımı kanser riski oluşturmaktadır. Bu bağlamda ülkemizde, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği, sivil toplum kuruluşu olarak Kanser ile mücadele etmektedir. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde Kanser Daire Başkanlığı kurulmuştur. Yine ülke genelinde 81 ilimizde toplam 84 adet Kanser Erken Teşhis, Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) kurularak kanser ile mücadele edilmektedir. Halkımızda farkındalık oluşturma, her şeye rağmen kanser hastalığı olan insanlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve maddi manevi yükünün azaltılmasında hepimize görev düşmektedir. Kanser korkulacak bir hastalık değil, önemli olan erken teşhis edilmesidir.
     KETEM çalışmalarının, meme kanseri tarama programı, 40-69 yaş arası kadınlara, her yıl yapılacak doktor muayenesi, 2 yıl aralıklarla yapılacak mamografi çekimi, gerek görülen vakalarda meme ultrasonografi çekilmesini kapsadığını ifade eden Dr. Dağlı, rahim ağzı kanseri tarama programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir yapılacak muayene ile birlikte pap smear testi, kolorektal kanserlere yönelik de 50-70 yaş arası erkek ve kadınlarda 2 yılda bir yapılacak gaitada gizli kan testi yapıldığını ancak Bilecikte kanser tarama oranının istenilen oranda olmadığını bildirdi.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kanserle Savaş Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER